Van den Brink wil naar eigen zeggen uit zijn eigen ‘bubbel’ stappen en de moslimgemeenschap leren kennen. Daartoe wil hij ook van de gelegenheid gebruik maken om vragen, zorgen en angsten binnen de EO-achterban te bespreken. Hij deed daartoe via Facebook de volgende oproep:

Heb jij vragen voor Nederlandse moslims? Stel jouw vraag en misschien kom je in het panel van Tijs' nieuwe televisieprogramma!

Posted by Evangelische Omroep (EO) on Friday, March 31, 2017
Tijs van den Brink roept via Facebook op om vragen te stellen. Bron: www.facebook.com

Raja Felgata, eindredacteur van de Kleurrijke 100, sprak over een omgekeerde integratie. “Migranten wonen al meer dan 50 jaar in Nederland, waarom nu pas kennismaken? Is het niet makkelijk scoren nu?” De hoofdredacteur van De Kanttekening, Mehmet Cerit, vraagt zich af welk type moslims Van den Brink zal benaderen, “de extremen of de grote onzichtbare middengroep?”

Enis Odaci plaatst vraagtekens bij de opzet van het programma. Hij zegt daarover: “Het komt op mij over alsof Freek Vonk op Safari gaat door een islamitisch park.” Odaci ziet dit programma als een achterhaald initiatief, dat in de bredere EO-geschiedenis niet het voordeel van de twijfel verdient. “Als je kijkt naar programma’s als Knevel & Van den Brink, De Tafel van Tijs, Dit is de Dag… en de teksten die je geschreven hebt. Dan is dit nu wel mooie taal, maar waar was je al die tijd?”

Tijs-Enis-DNM
Tijs van den Brink in gesprek met Enis Odaci. Beeld door: NPO/NTR

Tijs van den Brink pareerde de kritiek met een open opstelling. “Op het moment dat iemand anders vast en ik interview hem daarover dan is het toch anders dan als ik zelf ervaar wat vasten is. Ik wil moslims beter snappen.”

Op de vraag waarom hij nu pas zo’n contact met moslims organiseert, zegt Van den Brink: “Dat heeft met mijn sociale context te maken. Ik zit in de kerk, ik woon in een redelijk witte buurt, en dat maakt dat je weinig met moslims in aanraking komt. Dat geldt voor heel veel Nederlanders. Het is onontkoombaar dat mensen vooroordelen hebben, maar dat komt voort uit het feit dat mensen elkaar dus niet ontmoeten, en daarom wil ik dit doen. Ik ga met heel veel plezier die zoektocht maken.”

Kijk de hele uitzending terug via Uitzending Gemist.

De Nieuwe Maan is een wekelijkse actuele talkshow met een scherp oog voor ontwikkelingen rondom de moslimgemeenschap, gepresenteerd door Nadia Moussaid. De Nieuwe Maan biedt een platform voor de opinies en visies vanuit de moslimgemeenschap op de Nederlandse samenleving en alles wat daarin speelt. Naast de brandende actualiteit is er aandacht voor cultuur, lifestyle, mode én humor.

Andere artikelen over media en de multiculturele samenleving:

  1. Lees hier een interview met presentatrice Nadia Moussaid.
  2. Lees hier een interview met presentator Tijs van den Brink.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 21 reacties — praat mee.