Dat heiligheid iets persoonlijks is, maakt ook dat er vele vormen van heiligheid zijn – zoveel mensen en religies, zoveel smaken. Soms is dat lastig, want wat heilig voor de een is, is dat niet altijd voor de ander. Hoe gaan we met die verschillen om? De oplossing van Nissen is met elkaar praten. “In het respectvolle gesprek over wat voor ons heilig is, wordt die veelkleurigheid een verrijking.”
W!J-interview met Peter Nissen
Wat is heilig? Dat bepalen we zelf, zegt Peter Nissen, hoogleraar cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Kijk maar naar de geschiedenis. God en de engelen maken in de jaren zestig plaats voor internationale solidariteit. Inmiddels zijn vooral gezondheid en lifestyle heilige huisjes, zegt Nissen.
Tja, dat zijn weer wijsheden die veel te abstract en nietszeggend zijn. Wat nou als praten niet helpt? Wat te doen met een cartoonist die per se Mohammed met een bommetje wil tekenen – en hiertoe alle vrijheid moet hebben – en een groep moslims die hun heilige profeet zo niet afgebeeld willen zien? Praten helpt dan toch niet? Er moeten gewoon goede regels zijn.
En beste Valerie, hoe bereik je dat er goede regels zijn? Alles begint met praten…..