Nieuwwij eet bij Mirjam van der Vegt 006Koken met een twist, een heerlijke fusion van couscous en Surinaamse pom of lekker ouderwetse zuurkool met rookworst. Nieuwwij schuift graag bij jou aan tafel als je jouw gerecht met een verhaal, herinnering of mooie verbinding met jouw omgeving wilt delen in deze rubriek! Interesse? Mail: m.lucas@nieuwwij.nl.

De gehaktbuideltjes met spinazie van Mirjam van der Vegt

Nieuwwij ging recent op bezoek bij Mirjam van der Vegt voor een ontmoeting in de keuken. Mirjam is schrijfster, spreekster en (stilte)trainer. We hadden een cadeau voor Mirjam meegenomen als dank dat we bij haar mochten aanschuiven aan tafel.

Mirjam:
“Dit is een boom. De boom staat in het bos met de anderen. De bomen vormen samen een bos. Je staat er midden in. Ik vind het mooi dat er twee lichtjes zijn. Dat je positief elkaar aansteekt.

Nieuwwij eet bij Mirjam van der Vegt 005-1Stilte brengt verbondenheid met een ieder om je heen. Stilte brengt je in de wereld (Henry Nouwen). Als je stil wordt, kom je in verbondenheid met je eigen hart en ook met de verlangens die er in leven en dus ook met God. Als je gaat leven vanuit het verlangen, dan ga je op een authentieke manier om met andere mensen. Als je geen verbinding legt met jezelf, kun je ook de ander niet ontmoeten. Stilte geeft een luisterend oor naar het hart van een ander. Er ontstaat ruimte naar elkaar toe. Als mensen zijn bevestigd in hun zijn, dan kunnen ze veel betekenen voor anderen. Ik vind het belangrijk om stil te staan bij verschillende culturen.

Huis van vrede
Huis van vrede Kanaleneiland Utrecht organiseert verschillende activiteiten. Elke woensdagavond ontmoeten we de mensen uit de wijk. Je zit met een gemêleerd gezelschap bij elkaar. In de groep zitten mensen o.a. uit Syrië, Afghanistan, Iran en Marokko. We eten met elkaar en iedereen neemt een gerecht mee. Het dwingt mij op een ander niveau te gaan koken. Ik kook altijd met een twist. Een ieder draagt met zoveel zorg bij aan het eten. We luisteren tijdens de maaltijd naar elkaars verhaal. Je staat stil bij iemands verhaal als je ontdekt dat je wat voor de ander kunt betekenen. De samenleving snakt naar rust en ruimte om die ander de kans te geven te laten zijn.”

Nieuwwij eet bij Mirjam van der Vegt 018Recept gehaktbuideltjes met spinazie

Ingrediënten:
Bladerdeeg, gehakt, spinazie, gember, knoflook, komijn, koriander, zout en geraspte kaas.

Bereiding:
Dit is een gerecht wat ik graag met mijn dochters maak. Samen koken verbindt. Fruit in een pan de ui en knoflook en rul het gehakt. Doe de gember, zout en verschillende kruiden erbij. Als laatste de spinazie. Oven voorverwarmen op 180 graden. Als de bladerdeegplakjes zijn ontdooid en de gehakt met spinazie klaar is, kun je op elk plakje een eetlepel met het mengsel leggen. Flapjes naar elkaar toe vouwen. Leg ze op een bakplaat met bakfolie eronder. Je kunt er daarna wat geraspte kaas overheen strooien. De buideltjes zijn klaar als ze mooi goudbruin zijn.

Frisse salade
Je kunt er een heerlijke frisse salade bij serveren.

Hak een komkommer, wortel en appel fijn. Rooster wat zonnebloempitten goudbruin in een pan. Ik pers er een sinaassapel en limoen bij. Dit is de dressing. Je kunt er wat zout en kruiden aan toevoegen. Als laatste schep je de geroosterde zonnebloempitten er doorheen. Zo blijven ze lekker knapperig!

Bron: Nieuwwij.nl

Nog geen reactie — begin het gesprek.