Maar ontplooiing van hun natuurlijke kwaliteiten, niets daarvan. Gekooid, veroordeeld tot alleen maar productie, rendement. In niets komen ze tot hun recht. Frustrerender kan het niet. Alleen al het feit dat ze geen naam hebben. Enkel een nummer. Ze zijn er, maar ze zijn er ook weer niet. Niet noemenswaard zijn ze. Iedere dag dat ze leven (nou ja, leven), zou ook de laatste kunnen zijn. Dagelijks sterven ze.

Ik geef ze maar gauw een naam. Lucie (links), Geertje (rechts). Redden wat er te redden valt. Maar wie ze werkelijk zijn, ik zal het nooit weten.

Lucie en Geertje, vergeef ons wat we jullie aandoen. Ook dát valt binnen jullie vermogen: dat jullie kunnen vergeven. Maar wij moeten jullie daar dan wel de kans voor geven.

Onlangs hield de auteur van deze tekst, Hans Bouma, een pleidooi voor een transformatie: van medemenselijkheid naar medeschepselijkheid. Het pleidooi voor een bredere invulling van het begrip compassie, duurt ruim zes minuten en is hieronder te bekijken.

Bron: www.youtube.com

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
S9OIbzhk_400x400

Hans Bouma

Hans Bouma is dichter, theoloog, schrijver, spreker en dierenactivist. Hij was bij uitgeverij Kok-Kampen verantwoordelijk voor vele …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.