“Ik kom uit een gezin met vijf broers. Zussen heb ik niet en ik zou daarom ook niet weten hoe ik ermee om zou gaan als ik een zus zou hebben die seksueel actief is. Ik denk wel dat ik een strenge broer zou zijn. Mijn achtergrond en mijn cultuur staan mij niet toe om een zus te hebben met een seksleven. Misschien zou ik het gedogen. Ik zou doen alsof ik het niet wist. Zoals je merkt heb ik er geen pasklaar antwoord op. Hoewel ik het niet erg zou vinden als mijn toekomstige vrouw geen maagd zou zijn. Het is heel dubbel. Ik worstel er enorm mee. Enerzijds heb ik mijn cultuur die mij heeft gevormd en die loslaten vind ik heel moeilijk. Anderzijds weet ik dat maagdelijkheid geen garantie is voor een goed en gelukkig huwelijk. Wat heb ik eraan als mijn vrouw maagd is, maar niet van mij houdt of vreemd gaat? Karakter is belangrijker. Bovendien ben ik zelf ook geen maagd meer. Ik heb alles gedaan wat God verboden heeft en heb nooit gewetensproblemen gehad.

Op mijn zestiende ben ik voor het eerst met een meisje naar bed geweest. Het was geen fijne ervaring omdat ik erg gespannen was. Het meisje met wie ik het deed had al wel ervaring en dat maakte mij nog zenuwachtiger. Ik wilde niets fout doen. Toen ik eenmaal die eerste stap had gezet, gingen de volgende stappen mij beter af. Ik kreeg vriendinnen en ik had een actief seksleven. Nu nog steeds hoor.

Seksuele voorlichting heb ik op school gehad, maar ook een beetje thuis. Toen mijn broers en ik net in Nederland waren, riep mijn vader ons bij hem. Mijn vader was al eerder naar Nederland gekomen. Hij vertelde ons dat er in Nederland heel veel vrijheid is en dat wij moesten oppassen. Hij sloot zijn preek af met: ‘Wat jullie ook doen, doe het veilig, want er zijn veel ziektes.’ Hiermee gaf mijn vader ons eigenlijk een vrijbrief om seksueel actief te zijn. Mijn moeder had ons, toen wij klein waren, verteld hoe een kind geboren wordt. Zij was arts in Turkije en ze had veel anatomie boeken. Ik vond die boeken altijd spannend, omdat er plaatjes in stonden van naakte vrouwen. Bij ons thuis werd er niet krampachtig over gedaan dat wij naar die plaatjes keken. Mijn moeder zal wel gedacht hebben dat we ooit toch een vrouw naakt zouden zien, dus waarom niet meteen vertellen hoe het vrouwelijk lichaam in elkaar steekt.

Het feit dat er niet raar van opgekeken wordt dat mannen een vrij seksleven hebben heeft puur met mijn cultuur te maken. Over het algemeen mag je en soms moet je als man in de oosterse cultuur seksueel actief zijn voor het huwelijk. Je moet weten wat je te wachten staat tijdens de huwelijksnacht. Daarnaast is het fijn voor de vrouw dat de man weet wat hij doet. Het is bijna onmogelijk om als man nog maagd te zijn, want de gemeenschap maakt je belachelijk. Er zullen verhalen over je de ronde doen dat je het bijvoorbeeld niet kunt of dat je een mietje bent. In het ergste geval ben je een homo.

Opvallend is dat er tegenwoordig veel mannen zijn die net zoals ik over maagdelijkheid denken. Gelukkig, maar we zijn er nog niet. Een paar jaar geleden was het bijvoorbeeld taboe om een vriend te hebben, tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld. Over een paar jaar wordt het niet meer maagd zijn van een meisje ook normaal. Maar ik vind dat we de discussie wel openlijk moeten voeren. Het gebeurt naar mijn idee nog te weinig. Wel is het zo dat je er lef voor nodig hebt. Ik zou bijvoorbeeld op mijn Facebook niet een discussie beginnen, want mensen zullen mij uitschelden en verwijten dat ik mijn eer te grabbel gooi. Mensen die wel achter mij staan en mijn mening delen zullen ook niet reageren, want ook zij willen geen negatief imago krijgen. Toch vind ik wel dat over maagdelijkheid gepraat moet worden. Ik steun de mensen die het doen, want als er nu openlijk over gepraat wordt dan wordt er over een tijdje niet krampachtig over gedaan.”

Lees hier het eerste deel van de serie over maagdelijkheid en hier het tweede.

Sahar-Jahish-twitter

Sahar Jahish

Communications and Media Relations

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.