De laatste keer dat ik dacht ‘Wat goed dat er een Roze Zaterdag is’, was toen ik vlak naast de dansvloer-op-straat zat van gay dansschool Hans Vos. Het was 7 juli jl.: Roze Zaterdag 2012, in Haarlem. Ik zat met mijn rug half naar de openbare dansvloer en had goed zicht op alle passanten: een hoop LHBT’ers*, maar evenzoveel mensen die gewoon hun zaterdagmiddagboodschappen deden in het centrum van de stad. Op de dansvloer dansten mannen- en vrouwenstellen naar hartelust. Het viel mij op hoe zichtbaar verschillend de gezichtsuitdrukkingen van de passanten waren: van blij en geamuseerd tot nauwelijks verhuld afkeurend en afkerig: “Twee dansende mannen… vies”.
Roze Zaterdag en de Gay Pride herdenken hoe homoseksuele mannen en travestieten ooit zelfbewust de publieke ruimte bezetten en daaruit niet meer vertrokken. Het is een nog altijd voortdurend statement tegen openlijk geweld tegen LHBT’ers. Maar ook tegen de ten diepste gewelddadige redenering “Prima dat ze er zijn, als ze maar normaal doen”. Het is een vergissing te denken dat LHBT’ers de publieke ruimte een paar dagen per jaar bezetten om daar uiteindelijk onzichtbaar in op te gaan. Het is eerder een oproep om de verschillen tussen mensen te erkennen – of liever nog: te vieren. Het anders zijn van mensen is en blijft de grootste uitdaging voor mensen die denken dat zij ‘normaal’ zijn (en dat denken helaas niet alleen heteroseksuele mensen). Dat is waarom iedereen die ‘roze’ is en zich ‘roze’ voelt een paar keer per jaar wordt uitgenodigd om de straat op te gaan. Als ‘roze burger’ claimen wij de publieke ruimte en dwingen iedereen die passeert tot een reactie, zichtbaar of niet. Als je het verschil dat LHBT’ers maken, mag ondervinden, kun je dat dan verdragen, of liever nog: omarmen? In veel gevallen moeten mensen die vraag nog altijd ontkennend beantwoorden.
In de kerk zeggen we dat het anders zijn van andere mensen heilzaam is en de Bijbel vertelt er vele verhalen over. Als het erop aankomt echter, valt ook in de kerk nog veel te bereiken. Ik denk aan de twee jonge mannen in een confessionele gemeente aan wie op de zondag van een avondmaal wordt gevraagd toch liever maar niet deel te nemen, om de gemeente niet te provoceren. Deze vraag in de ‘publieke ruimte’ van de kerk is zo mogelijk nog gewelddadiger dan de zichtbare afkeer op een willekeurige Roze Zaterdag. En wie denkt dat dit uitzonderlijk is, vergist zich behoorlijk…
Sla de verschillen niet plat, maar vier ze – het liefst elke dag!
* LHBT staat voor: Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender.
Dus als ik denk bij de Gayparade: beste homo’s, doe eens even normaal en ga niet zo idioot staan dansen op een bootje, dan is dat een gewelddadige gedachte? Echt niet.
Homoseksualiteit is niet natuurlijk. Zou het dat wel zijn, dan was er geen menselijke natuur meer. Ik zal daarom homoseksualiteit altijd raar en afwijkend vinden, en daar schaam ik me niet voor. En natuurlijk ga ik wel normaal om met homo’s.
Homoseksualiteit is wel degelijk natuurlijk, het is vaak aangeboren en komt ook viel onder dieren voor.
@ines. Maar dieren zijn geen mensen. Waarom zijn er mannen en vrouwen op aarde?
Ja, Rein? Jij weet waarom er mensen op aarde zijn? Jij kent ‘Gods plan’? Het 11e gebod: “gij zult u voortplanten”?
Rene: Ik weet wel dat God een man en een vrouw heeft geschapen en vervolgens wilde dat zij zich voortplantten.
@Cees, homo’s kunnen die gedachten heel goed hebben, hoor. Is niets gewelddadigs aan.
Ik denk hetzelfde zo vaak over de christelijke medemens, ook zonder gewelddadige gedachten…..
Beste Jan, “Homoseksualiteit is niet natuurlijk,” zeg je, want anders “was er geen menselijke natuur meer.” Kun je mij dan misschien uitleggen waarom eiken bestaan, maar niet elke boom een eik is? Kun je mij uitleggen waarom zonneschijn bestaat, maar niet elke dag de zon schijnt? Kun je mij uitleggen waarom intelligentie bestaat, maar niet iedereen intelligent is? … Dankjewel alvast! Grts Johan
Ik denk bij het carnaval ook regelmatig mensen ga eens normaal doen. Of als ik mensen in donkere kleding, de vrouwen in rok en met hoed 2 x per zondag naar de kerk zie lopen. Omdat ik me er niets bij voor kan stellen. Maar ik zal niemand een strobreed in de weg leggen om carnaval te vieren of naar de kerk te gaan.
Ik ben het helemaal met de auteur eens. Als wij, homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders de ruimte niet claimen en de anderen daarmee tot een reactie dwingen, al is het maar een paar keer per jaar, zullen we die ook nooit krijgen. Voor iedereen die zaterdag op een boot gaat staan of langs de kant: veel plezier. Voor iedereen die daar geen zin in heeft, ga vooral iets anders doen. Ons land is groot genoeg om ruimte te bieden aan vele verschillende opvattingen. Nu onze harten nog.
En wat nou als je homo bent maar je vind roze gewoon een lelijke fucking kutkleur? Dan ben je mooi de figuurlijke sjaak.
“Hallo homo, jij houdt zeker van roze hè?
-Nee helemaal niet. Dat is een bekend maar onjuist stereotype en eigenlijk valt het reuze mee hoeve-
-NEE! JIJ HOUDT VAN ROZE! WANT JE BENT EEN HOMO!”
Mijn voorstellingen van hoe gesprekken lopen in de wereld van normale mensen zijn altijd 100 % accuraat. Feit.
Ieder mens is anders dus dan is iedereen raar of kunnen we elkaar gewoon accepteren zoals we zijn!!
Homo, hetero
Moslim, katholiek
Zwart, blank
Waarom oordelen over iemand als je zelf ook niet perfect bent !!
Volgens mij zou het leven voor iedereen een stuk makkelijker en leuker zijn
En wie denkt dat hij perfect is zou eens eerlijk over zichzelf na misten denken
Puur feitelijk en cijfermatig bekeken is homoseksualiteit een uitzondering. Tussen de 5% en 8% van de Nederlanders is homoseksueel, dit hoef je dus niet ‘normaal’ te vinden.
Homoseksualiteit is niet aangeboren. Zou dit zo zijn, een genetisch spel, dan had de evolutie hier lang geleden al korte metten meegemaakt. Vergelijking met dieren gaat niet op, mannetjes dieren vormen geen paren.
In de laatste zin verteld de schrijver iets over het anders zijn en de Bijbel, volgens mij is hij nogal de weg kwijt. De Bijbel is heel duidelijk over homoseksualiteit.
@erick
Wat homoseksualiteit en dierenrijk betreft, volg eens de excursie in Artis hierover. Geeft een ander beeld dan je nu denkt.
De bijbel is ook maar een boek met verhalen, verhalen die door velen op eigen wijze en naar eigen inzich worden uitgelegd.
Ergens wordt ook verdraagzaamheid gepredikt, helaas ervaar ik dat niet altijd bij mensen die de bijbel als leidraad hebben.
In mijn beleving is religie (ongeacht welke) gebaseerd op het geloven in een ‘hogere macht’ en compassie voor je medemens. Correct in het artikel (als je uitgaat van het feit dat hetero de norm is) is de rest de ‘regenboog familie’ (LHBT). Ik ben overigens nooit als hetero uit de kast gekomen, en wil in mijn dagelijks denken en doen ook niet tegen emotionele. juridische obstakels oplopen die gebaseerd zijn op mijn levensstijl.
Bij ruim 450 diersoorten komt homo sexualiteit voor dus waarom niet bij de mens? Ik vind het heel natuurlijk! De basis is liefde, houden van! Daar gaat het toch om? En dat sommigen provoceren… ach, als we er niet zo spastisch mee om zouden gaan dan hadden ze dat niet hoeven doen!
Waar het eigenlijk om gaat is: moeten we per se iets goed vinden wat we ons niet voor kunnen stellen. Ik kan me niet voorstellen dat ik als man het met een andere man moet doen. Dat vind ik erg smerig en dat zal ik dus o0k altijd vies vinden. Moet er niet aan denken. Dat iemand anders dat wel wil, zal ik altijd met mijn persoonlijke voorkeur mbt seksualiteit beoordelen. Ik zeg altijd in dergelijke situaties: prima dat je homoseksueel bent, maar ik moet er zelf niet aan denken. Dat is niet per se een veroordeling, dat is iets wat je zelf helemaal niets vindt. En juist dat laatste ontbreekt in de discussie, ook hier op deze site. Jammer, want heb soms het idee dat met name COC wil dat ik koste wat kost altijd maar positief moet zijn over homoseksualiteit.
homos moeten van de kleur roze afblijven hoe komen ze er op om die kleur te nemen blauw is de kleur van jongens roze de kleur van meisjes en bruin is de juiste kleur voor homos en dan hoef ik niet uit te leggen waarom dus homos afblijven van kleur