In zijn overwinningstoespraak opende Thierry Baudet de aanval op wetenschappers, kunstenaars, journalisten en bestuurders. Hij sprak van een Nederland dat de “mooiste en grootste beschaving ter wereld” geweest zou zijn.
Nederland
In het buitenland vertel ik trots over onze waterwerken en kunstenaars. Maar de kracht van Nederland is om altijd ook mogelijkheden en talenten buiten de landsgrenzen te erkennen. De aanval op wetenschap, kunsten en journalistiek is niet alleen een aanval op de gevestigde orde, het is een poging om ons samenleven te ondermijnen.
Verenigde Staten
Toen in de Verenigde Staten eind 2016 iets soortgelijks gebeurde met de verkiezing van Donald Trump kwam er een eerste reactie die nu aan de oppervlakte komt. Verontrust door de ontkenning van klimaatverandering gingen wetenschappers zich kandidaat stellen. Vrouwen die ontzet waren door het openlijke seksisme besloten lid te worden van een partij en om mee te strijden voor zetels in de Senaat en het Congres. Zij beseften: deze tijd vraagt er om dat we kleur bekennen, dat we niet enkel toekijken en klagen maar dat we het dan ook zelf anders gaan doen.
Verschil maken
Hoezeer ik vaak andere ideeën heb dan zij, dat engagement waardeer ik en ik geloof dat het nodig is voor een goed functionerend land. Het kerkelijk recht staat mij als priester niet toe om een politiek ambt te bekleden, en dat lijkt me ook gezond. Maar ik hoop dat anderen na deze verontrustende verkiezingsuitslag overwegen om zelf het verschil te gaan maken.
Lange tijd heb ik er voor gekozen om ook geen lid te zijn van een partij. Dat verandert vandaag. Zonder te stellen dat dit de enige partij is voor belijdende christenen schrijf ik me in als lid van de ChristenUnie. Na gisteren moet ik iets doen, dit is hoe ik wil beginnen.
Heel begrijpelijk en goed dat ten Klooster lid van een partij wordt om vanuit zijn mogelijkheid als priester ‘het verschil te maken’
Alleen vindt hij de verkiezingsuitslag van gisteren verontrustend, en ik niet. (Al heb ik geen Baudet gestemd; o.a. vanwege z’n opvattingen over wetenschap. Ik ben bij de goeie ouwe PvdA gebleven)
Het zou goed zijn als de kolommen en activiteiten van NieuwWij meer dimensies bevatten dan de ééndimensionale tegenstelling (extreem) rechts versus links. En dat creatief met het verschijnsel FvD wordt omgegaan in plaats van meteen de racisme-kaart te trekken. Of Baudet gemakzuchtig met Trump te vergelijken.
NieuwWij wil verbinden, dus ook met de FvD-kiezers. Hoe, dat weet ik ook niet meteen maar een open mind is een begin.
Helemaal mee eens. Graag ook de verbinding zoeken met mensen van wie gezegd wordt dat zij de verbinding zelf niet zoeken. Anders behoort de eerste groep vanzelf tot de tweede groep 🙂
Regeringspartijen CU en VVD: internationaal recht onbelangrijk
Van de vier regeringspartijen stelde de CU zich zoals gezegd vrijwel onvoorwaardelijk achter de Israëlische regeringspolitiek. De partij stemde zelfs tegen een motie waarin onze regering werd gevraagd binnen de EU steun te verwerven voor versterking van de tweestatenoplossing. Verwezenlijking van die oplossing is nota bene een uitgangspunt in het regeerakkoord. Overigens bestaat er binnen de christelijke achterban van de CU zeker geen unanieme steun voor de standpunten die in de Tweede Kamer door buitenlandwoordvoerder Joël Voordewind worden vertolkt.
Ook de VVD stemde consequent tegen moties waarin werd opgeroepen tot uitvoering en handhaving van het internationaal recht. De VVD steunt het in stand houden van de huidige situatie in Palestina/Israël, en derhalve de voortgaande bezetting en schendingen van het internationaal recht.
Volgens mij ben je in de veelheid van artikelen waarop gereageerd kan worden, het spoor is beetje bijster geraakt, Joost.
Noch het artikel van Anton noch mijn reactie gaan over het probleem Palestina/Israël. Ik heb bv daarover in het geheel geen mening.
Ik zou een discussie willen, met een open mind, over de Nederlandse politiek en kiezers van het FvD. En dat lijkt me al moeilijk genoeg want bijna iedereen schiet gelijk in een kramp.
En of ‘De Linker Wang’ daarvoor het geschikte medium is, weet ik niet, eerder dit NieuwWij, blijf ik hopen.
Dag Joop,
Als Anton ten Klooster meent als belijdend christen reclame te moeten maken voor de ChristenUnie, ontraad ik dit omdat de CU door haar stemgedrag met betrekking tot Palestina/Israël steun biedt aan schendingen van de mensenrechten.
Vervolgens reik ik hem De Linker Wang en GroenLinks aan als alternatief voor de CU omdat hij vindt dat hij na gisteren iets moeten doen.
Ook al zou een reactie hier beperkt moeten blijven voor commentaar op het FvD begrijp ik de reactie van Joost Ijsselmuiden wel, gezien de uitspraken van Baudet over “een Nederland dat de mooiste en grootste beschaving ter wereld” geweest zou zijn, en daarbij zijn aanval op wetenschappers, kunstenaars, journalisten en bestuurders. In welke landen horen en zien we dat ook, zelfs in nog heviger mate? Een keuze voor een politieke partij in Nederland beperkt zich niet tot alleen ons eigen land maar impliceert ook een keuze voor de buitenlandse politiek van die partij en afkeuring of steun t.a.v. oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen zoals de regering van Israël. Als christen zou je je moeten verbinden aan onderdrukten en vervolgden en in politiek opzicht daarin een rechtvaardige keuze moeten maken. De CU staat volledig achter Israëls bezettingspolitiek. Wil Anton ten Klooster zich daar dan als christen aan verbinden, nota bene om iets te doen als ‘alternatief’ beginnetje tegen het FvD ? Verder ben ik van mening dat we de ontwikkelingen in de maatschappij die in de keuze voor FvD te voorschijn zijn gekomen goed moeten blijven volgen, ter discussie stellen en erover in gesprek moeten blijven.
Hoi Joost,
Beetje kort door de bocht om te zeggen omdat CU op 1 onderwerp een bepaald standpunt heeft, zij het internationaal recht onbelangrijk vindt. Ik heb trouwens net de motie bekeken en die roept niet alleen op tot het verwerven van draagvlak ”voor meer concrete maatregelen die het behoud van de tweestatenoplossing versterken” maar constateert ook eea zoals ”dat de Israëlische regering … steeds meer stappen zet die voorsorteren op annexatie van grote delen van de bezette Westelijke Jordaanoever”. Misschien was de CU het niet eens met dat onderdeel van de motie. Lekker genuanceerde analyse Joost.
En natuurlijk bestaat er binnen de achterban van de CU geen unanieme steun voor de standpunten die in de Tweede Kamer door Joël Voordewind worden vertolkt. Dus? Voor alles wat er door Groelinks kamerleden in de Tweede Kamer wordt vertolkt bestaat wel unanieme steun binnen de achterban? Natuurlijk niet.
Over de Linker Wang
De Linker Wang is de religiewerkgroep van GroenLinks en staat voor politiek met compassie. We laten ons inspireren door mensen voor wie geloof of spiritualiteit bijdraagt aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid.
Religie kan inspireren tot samenwerking maar ook tot tegenspraak en kritiek. Het gesprek hierover voeren we in ons magazine en tijdens debatten en ontmoetingen.
Hoi Joost,
Over Groenlinks gesproken. De BDS-beweging draagt bij aan duurzaamheid, vrede en gerechtigheid?
Groetjes,
Steven