In zijn overwinningstoespraak opende Thierry Baudet de aanval op wetenschappers, kunstenaars, journalisten en bestuurders. Hij sprak van een Nederland dat de “mooiste en grootste beschaving ter wereld” geweest zou zijn.

Nederland

In het buitenland vertel ik trots over onze waterwerken en kunstenaars. Maar de kracht van Nederland is om altijd ook mogelijkheden en talenten buiten de landsgrenzen te erkennen. De aanval op wetenschap, kunsten en journalistiek is niet alleen een aanval op de gevestigde orde, het is een poging om ons samenleven te ondermijnen.

Verenigde Staten

Toen in de Verenigde Staten eind 2016 iets soortgelijks gebeurde met de verkiezing van Donald Trump kwam er een eerste reactie die nu aan de oppervlakte komt. Verontrust door de ontkenning van klimaatverandering gingen wetenschappers zich kandidaat stellen. Vrouwen die ontzet waren door het openlijke seksisme besloten lid te worden van een partij en om mee te strijden voor zetels in de Senaat en het Congres. Zij beseften: deze tijd vraagt er om dat we kleur bekennen, dat we niet enkel toekijken en klagen maar dat we het dan ook zelf anders gaan doen.

Verschil maken

Hoezeer ik vaak andere ideeën heb dan zij, dat engagement waardeer ik en ik geloof dat het nodig is voor een goed functionerend land. Het kerkelijk recht staat mij als priester niet toe om een politiek ambt te bekleden, en dat lijkt me ook gezond. Maar ik hoop dat anderen na deze verontrustende verkiezingsuitslag overwegen om zelf het verschil te gaan maken.

Lange tijd heb ik er voor gekozen om ook geen lid te zijn van een partij. Dat verandert vandaag. Zonder te stellen dat dit de enige partij is voor belijdende christenen schrijf ik me in als lid van de ChristenUnie. Na gisteren moet ik iets doen, dit is hoe ik wil beginnen.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Anton ten Klooster

Anton ten Klooster

Priester en universitair docent Tilburg University

Anton ten Klooster is universitair docent aan Tilburg University en priester van het aartsbisdom Utrecht.
Profiel-pagina
Al 9 reacties — praat mee.