Nieuwkomer uit Ghana: “Gastvrijheid in mijn geboorteland is simpel. De mensen doen dingen met elkaar zonder een afspraak te maken. Wij drinken niet zoveel thee en koffie. We eten samen en drinken veel bier. Wij spelen spelletjes en dansen.”
Nieuwkomer uit de VS: “Bij ons is een gast heel welkom. Een gast krijgt eten en drinken. In Nederland krijgt een gast alleen een koffie en een koekje.”
Nieuwkomer uit Brazilië: “Als ik naar mijn vrienden ga, moet ik eerst een afspraak maken en het is belangrijk om op tijd te komen. Dan gaan we barbecueën en drinken water, jus d’orange of bier. Wij Brazilianen vinden het leuk om eten mee te nemen. Wij helpen met schoonmaken, kijken samen naar een film en luisteren naar muziek.
In Nederland ben ik nog niet veel bij mensen op bezoek geweest. Wat ik gezien heb is dat Nederlandse mensen vragen om je schoenen uit te doen en dan drinken ze thee of bier.”
Nieuwkomer uit Marokko: “Gisteren kreeg ik een email van een vriend. Hij wil bij mij komen eten. In de morgen sta ik vroeg op, dan ga ik naar de markt. Ik koop bijvoorbeeld vlees, vis, groenten en drinken. In de middag ga ik eten maken. ‘s Avonds gaat de bel. Dat is mijn vriend. Ik ga de deur openen. Ik zeg: ‘welkom mijn vriend, kom binnen.’ Wij zitten op de bank en praten en drinken thee en eten aan tafel. Weer op de bank lekker koffie drinken en praten. We kijken tv en doen spelletjes.”
Nieuwkomer uit de Arabische wereld: “Bij Arabieren hoef je helemaal geen afspraak te maken. Je bent altijd welkom, kunt ook blijven slapen. Bij Hollanders moet je het eerst vragen.”
Nieuwkomer uit Oeganda: “Mijn land is niet zo gastvrij want er is erg veel beveiliging. Je stuurt een kaartje, doet nette kleren aan en er is te veel respect. Heel vormelijk.
Ik ben in Nederland nog nooit bij iemand op bezoek geweest of uitgenodigd. Ik weet niet hoe gastvrijheid in Nederland is.”
Nieuwkomer uit de Oekraïne: “Naar mijn mening ben ik echt gastvrij. Ik vind het leuk als mensen op bezoek komen. In Oekraïne had ik vaker gasten in mijn huis dan hier in Nederland. De reden dat ik nu minder bezoekers heb is dat mijn familie in mijn vaderland is gebleven en alle vrienden die ik hier heb hard bezig zijn met hun eigen leven of in andere steden wonen.
Als ik bezoek krijg dan ga ik iets lekkers koken en mijn huis moet schoon zijn.
Meestal zijn de mensen in mijn eigen land heel gastvrij. We kunnen altijd bij elkaar op bezoek komen zonder een speciale afspraak of belletje. Je bent altijd welkom.
Oekraïense mensen zijn heel gastvrij voor buitenlanders. Wij doen hun best om je thuis te laten voelen. In Nederland zijn de mensen ook gastvrij maar op een andere manier. Je moet eerst een afspraak maken. En er wordt geen eten voor je gemaakt. De gastvrouw staat tegen haar koelkast en denkt wat moet zij haar gasten geven? Meestal koken Nederlanders niet veel. Zij kopen gewoon een paar pakjes snoepjes en snacks. En tijdens een feestje zijn mensen in groepjes verdeeld.”
Nieuwkomer uit Bulgarije: “In Bulgarije zijn alle mensen heel gastvrij. Iedereen kan bij een vriend of familie zonder afspraak op bezoek komen. Mensen brengen altijd veel eten en drinken op tafel ook als ze heel arm zijn. In Bulgarije zijn er altijd mensen thuis – vrienden, familie en kennissen. We eten samen, praten, drinken en kijken meestal tv. In Nederland gebeurt dat alleen als je uitgenodigd bent.
Dus is de Bulgaarse cultuur meer gastvrij dan de Nederlandse cultuur, maar Nederlanders zijn meer gastvrij met buitenlanders in hun land. Er zijn veel mensen uit verschillende landen in Nederland. Het is heel internationaal. Alle nationaliteiten zijn welkom om allerlei redenen – als je wilt studeren, werken of reizen, of asiel wilt aanvragen. In Bulgarije is het een beetje moeilijker dan in Nederland. Het is helemaal niet makkelijk met visum en wetten. De wetten zijn oud en niet goed geregeld. Asiel zoeken is helemaal niet makkelijk in mijn eigen land en mensen zijn in slechte woningen geplaatst. Maar dit is de regering, meestal zijn de gewone mensen heel aardig en blij als ze een buitenlander thuis hebben.”
Nieuwkomer uit Afghanistan: “In mijn land komt de gast om 9 uur ’s morgens. Ik moet eten maken voor de gast. De gast kan spelletjes spelen, tv kijken, dansen, muziek luisteren en ook koken. Hij of zij kan een hele dag in mijn huis blijven maar ook zijn of haar hele leven.”
Bovenstaande teksten zijn speciaal voor Nieuwwij.nl geschreven tijdens een les inburgering van Capabel Taal op 23 januari in Amsterdam. De schrijvers willen liever niet hun naam bekend maken.
Tja, Nederlanders zijn niet zo gastvrij merk ik wel weer.
Wat is gastvrijheid? Als ik naar Marokko ga, moet ik aan alle plichtplegingen meedoen in mijn familie. Dan maar wat minder gastvrijheid.
Tsja, in de voorbeelden komen mensen om 9 uur sochtens al op bezoek en blijven de hele dag. Of de ontvangers moeten overdag boodschappen doen en koken. Tsja, ik werk de hele dag dus ben niet gastvrij…. ik heb er geen tijd voor.
Ik woon sinds 10 jaar in Barcelona (spanje) en hier wordt je niet echt uitgenodigd bij mensen thuis. Meestal wordt er buiten de deur gegeten in een restaurant. In nederland was ik meer gewend bij mensen over de vloer te komen, ook al is het dan op afspraak.
Soms voelt een kopje thee met een koekje gastvrijer aan dan een hele maaltijd, Ik vind dat het gaat om de sfeer en de echtheid van de gastvrijheid. Anders zou een ouder iemand die niet meer zo energiek is, niet meer gastvrij kunnen zijn?!
Vindt de dat de rituele slacht van schapen best een beetje gemorderniseerd mag worden het gebeurd nog steeds dat de keel wordt door gesneden,maar het is veel schoner as je het hele hoofd er af snijdt dan is het dier in een keer dood omdat het hoofd verwijdert is,ik geloof niet dat allah ons dit in vervolg zal verbieden,we moeten toch voor uit blijve gaanmet de tijd…….en. het blijft halal .salamaleikum allah akbar,,……..soerah an nisa(4) deel (5)71….O jullie die geloven,neemt jullie voorzorgs maatregelen en gaat dus voort in groepen,of gaat gezamelijk voort. Citaat uit de edele koran……