Samen met een aantal theatermakers zijn we bij vrijplaats Zinnig Noord bezig met creëren van ervaringstheater rond de oude, mysterieuze vorm van het labyrint. Theaterelementen komen samen met levensvragen, verhalen en mythes en het geheimzinnige labyrint.

Door: Jonatan Bartling

Het labyrint (niet te verwarren met een doolhof, waarin je kunt verdwalen) is een hele oude vorm, die millennia geleden al gebruikt werd, al is het nog steeds een mysterie waarvoor precies. In de middeleeuwen werd het labyrint in sommige kathedralen gebruikt als een vervanging voor de pelgrimsreis naar Jeruzalem. De ‘reis’ die je maakte door het labyrint werd gezien als een geestelijke pelgrimsreis, waarin je jezelf, of misschien God kon vinden.

Vandaag de dag herontdekt men het labyrint en wint het aan populariteit als spirituele of rituele vorm. Mensen nemen bijvoorbeeld een vraag mee die in hun leven speelt en denken daar lopend over na. Eigenlijk is het een soort meditatie te noemen, maar omdat je lichaam en geest bezig worden gehouden, is het voor veel mensen gemakkelijker – en leuker. Zinnig Noord wil het labyrint deze zomer twee keer een maand lang een plaats geven in Amsterdam Noord – van 1 t/m 22 juli op de NDSM-werf en van 1 t/m 24 augustus in het Noorderpark. In die tijd zullen er voorstellingen en workshops plaatsvinden, maar is het labyrint ook vrij te lopen.

Zinnig Noord is een initiatief dat in januari 2014 gestart is door twee kerken in Amsterdam Noord, de Ark en de Bethelkerk. Deze kerken zijn op zoek naar nieuwe manieren om van betekenis te zijn in een moderne, seculiere tijd en stad.

Labyrint als levenspad
Het fascinerende van het labyrint is dat jij zelf loopt, je zet zelf stap voor stap, langzaam voet voor voet. Maar het kronkelende pad leidt jou tegelijkertijd. En op de een of andere manier, als je open staat, werpt het labyrint een ander licht op je gedachten en ervaringen, krijgen dingen een andere, soms diepere betekenis. Het labyrint kan symbool worden voor jouw levenspad. Samen met theatermakers Annemarie Slotboom en Anouke de Groot zijn we ook bezig om bij het labyrint een ervarings-theatervoorstelling over levenspaden te maken. Het gaat over de vragen die voor ons allemaal spelen: wat is ons levenspad? Wat geeft ons richting en wat willen we bereiken?

Jonatan Bartling is projectleider bij Zinnig Noord.  Kijk hier voor meer informatie.

Het bouwen van het labyrint is een flinke klus en we kunnen wel wat hulp gebruiken. Voor jou een bijzondere kans om eens een dagje achter de schermen mee te kijken bij de kunstenaars, deel uit te maken van een bijzonder kunstproject en samen iets moois neer te zetten. Word je hier enthousiast van? Mail: [email protected].

Nog geen reactie — begin het gesprek.