Op dezelfde wijze consumeren vandaag Republikeinen in de VS vooral het nieuws van rechtse zenders als Fox News. Die plooien de werkelijkheid naar wat de kijkers willen horen. Trump gedijt bij verdeeldheid: blanke Amerikanen worden tegen zwarten opgezet, armen tegen rijken, Democratische kiezers tegen Republikeinse kiezers. Mensen worden in hun eigen kleine bubbel bevestigd zodat ze zich niet gezamenlijk tegen hem kunnen keren. Recent, in het impeachment proces, stemde slechts één eenzame Republikein tegen Trump.

We zien hier hoezeer de mystici gelijk hebben: van nature leven we niet in de werkelijkheid maar in een zelfgecreëerd wereldje dat ons bestaan moet bevestigen. De dichter William Blake schreef in The Marriage of Heaven and Hell:

“Indien de vensters van zijn waarneming gereinigd zouden worden, zou alles aan de mens verschijnen zoals het is: oneindig. Want de mens heeft zichzelf zozeer opgesloten dat hij alle dingen slechts ziet door de smalle spleten van zijn spelonk.”

Blake inspireerde in de vorige eeuw de denker Aldous Huxley om The Doors of Perception (de deuren van de waarneming) te schrijven. Het boek verhaalt van een zoektocht om, voorbij onze bubbel, het bewustzijn te vergroten met behulp van drugs. Het werd in de jaren zestig een cultboek. Zo is de bekende muziekband ‘The Doors’ ernaar vernoemd.

Echter, drugs kunnen ons wel even uit onze bubbel voeren maar dat is altijd tijdelijk. Echt uit je bubbel breken en de werkelijkheid zien vereist een langdurig proces van persoonlijke transformatie. Deze wordt de mystieke of spirituele weg genoemd. Gaandeweg ga je zien dat de werkelijkheid ‘oneindig’ is, om met Blake te spreken. De klassieke mystici spreken van  het ‘schouwen van God’. Dan ontwaar je in de werkelijkheid van alledag een altijd nieuwe, frisse Werkelijkheid. Zoals de gesjochte predikant Vincent van Gogh zonnebloemen kon schilderen die oneindig veel meer oproepen dan bloemen gewoonlijk doen.

Uit je bubbel breken is vrijheid. Dan zien we de personen die we vroeger als ‘vijand’ negeerden zoals ze werkelijk zijn: sterfelijke mensen zoals wij, die oneindig bemind worden door God. Het is deze universele visie die mystici als Etty Hillesum en Dag Hammerskjöld tot een verrijking en uitdaging voor de hele mensheid hebben gemaakt.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
jjsuurmond 2023 – kopie

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 10 reacties — praat mee.

Advertentie

Kloostercast