In mijn woonplaats Zwolle heeft GroenLinks de meeste stemmen gekregen, ontdekte ik de ochtend na de verkiezingsuitslag. Ik zat met een kop koffie achter mijn laptop en speurde wat op het web. In mijn geboorteplaats Hoogeveen bleken de meeste mensen juist op Forum voor Democratie te hebben gestemd.

Forse groei

Het is een halfuurtje met de trein, maar wat een wereld van verschil! Laten we vooral de verbinding blijven zoeken en ons de kop niet gek maken. Ja, en ik blijf vechten voor groen en sociaal. Zo twitterde ik.

Trouwens, ook in Hoogeveen groeide GroenLinks. En in Zwolle is uiteraard een forse groei voor Forum te zien. We leven als mensen door elkaar heen, niet in sociaal-culturele reservaten. Het is vooral de vraag hoe de middenpartijen en de linkse partijen een brug zouden kunnen slaan naar de ontevreden kiezer. Naar mensen die veel onzekerheid ervaren. En dan graag zonder die duistere anti-immigratie retoriek.

Terugtredende overheid

Veel proteststemmers doorzien niet dat Baudet in sociaaleconomisch opzicht helemaal niets voor hen gaat betekenen en dat het grote bedrijfsleven hem juist op handen draagt. In het magazine van VNO-NCW stond niet lang geleden een interview met Baudet. Daarbij een grote foto van hem, liggend in weelde. Alsof hij de grote ondernemers wilde laten weten: ik ben één van jullie. Baudet pleit voor een verder terugtredende overheid, voor belastingverlaging voor de rijken. En klimaatbeleid is een hoax en een leugen volgens hem.

'Opium van het volk'

Religie werd vroeger door linkse denkers aangeduid als ‘opium van het volk’. En vandaag bedwelmt Baudet als uiterst rechtse, apocalyptische doemprediker veel mensen. In de geest van de bekende theoloog Karl Barth zeg ik: de wereld zit vol met religie. En het rechts-nationalisme van Baudet is ook een vorm van religie. Zeker als je ziet hoe hij zaken duidt en verwoordt. Bakken ellende formulerend in fraaie en gedragen volzinnen verwijzend naar oude verhalen en symbolen. En dan ineens is er verlossing. Zo bezien is Baudet het levende bewijs van de opium-theorie van Karl Marx.

Duistere kracht

Buig niet voor deze duistere kracht. Negeer deze religie met fascistische trekken. Geloof in een groene, inclusieve en sociale wereld. Met heel je heel je hart. Met heel je ziel. En met heel je verstand!

Ook dat twitterde ik. Het actief zijn op dit sociale medium werkt soms therapeutisch. Een bekende volger reageerde met ‘Amen’. En toen kwam als een knipoog die geniale tweet van Arjen Lubach voorbij, die het voor mij even in de juiste proporties plaatste:

https://twitter.com/arjenlubach/status/1108502505552519169
Bron: twitter.com

Er is een wereld te winnen. En dat geeft mij zin. Als het even kan met wat humor en relativeringsvermogen, zoals Lubach doet. Sociaal, duurzaam en inclusief. Dwars door alle partijpolitieke en levensbeschouwelijke grenzen heen.

Vandaag gaan we er daarom ‘gewoon’ maar weer mee verder. Met het verbinden van de verschillen!

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Theo Brand-2

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Al 11 reacties — praat mee.