We weten inmiddels waarom het hem door vriend en vijand, inclusief de Amerikaanse overheid, ten zeerste is afgeraden. Hij kon de levens van Amerikanen en andere westerlingen in levensgevaar brengen. En dat is bewaarheid. Onder het mom van ‘Wij moslims zijn beledigd door deze heiligschennis van een Amerikaan’ bestormde een aantal doorgedraaide Afghaanse baardapen een VN-gebouw en maakte de levens van onschuldige mensen kapot.

Met zo’n terroristische daad bewijzen deze overgevoelige Neanderthalers van islamitische snit dat zij hun ’tolerante en vreedzame’ geloof misbruiken om hun misdaden te legitimeren. Daarnaast zijn de Afghaanse moslims die het bloed wel kunnen drinken van Terry Jones nog erger dan deze koranverbrander. Alleen ezels zijn bang voor een onbeduidende dominee die met zijn symbolische daad zegt dat hij de islam en moslims veracht. Nou en? Hij heeft het recht mij intens te haten zoals ik het recht heb hem te zien als een doorgedraaide fascist. Van mij mag hij het voorbeeld van de nazi’s volgen en nog meer boeken verbranden, zolang ze afkomstig zijn uit zijn boekenkast. Niemand kan de ander verbieden om in een vrij land een bepaalde groep aanhangers van een religie of ideologie niet te haten. Het wordt anders als haat wordt gebruikt om geweld te prediken.

Weliswaar is het terecht om hem te beschuldigen van een fascistische en intolerante daad. Terry Jones wakkert namelijk de islamhaat aan met het verbranden van een boek dat ruim een miljard mensen dierbaar is. Maar wat is nu erger: het doden van hulpverleners en eigen landgenoten, die zo graag een steentje wilden bijdragen aan de toekomst van een betere Afghanistan, of het verbranden van een boek?

Mij dunkt dat je de achterlijkheid van de ideologie van Terry Jones ruimschoots inhaalt als je je verlaagt tot een holbewoner die niet alleen anti-Amerikaanse leuzen schreeuwt, maar ook wraak neemt door het vermoorden van westerse hulpverleners. Daarom neem ik afstand van deze Neanderthalers die zich beroepen op de islam. Met hun schreeuwpartijen tegen president Obama en Amerika en hun moordpartijen zijn ze geen haar beter dan de extremisten in het Westen, zoals Terry Jones, die dankzij het bestaan van zulke ezels met een tulband maar blijven groeien. De profeet Mohammed zou zich in zijn graf omdraaien als hij wist hoe sommige van zijn fanatieke aanhangers het tegendeel doen van waar hij toe opriep. Wij weten uit de overlevering dat de profeet zijn aanhangers vooral aanraadde om degene die hen uitschold met een glimlach tegemoet te treden. Dat is wat er gelukkig gebeurd is in de rest van de islamitische wereld. Leden van een beschaving die met bruut geweld reageren op een kinderachtige boekverbranding maken zichzelf belachelijk. Zij zijn vooral bezig om de islamitische waarden, zoals respect en tolerantie voor je medemens, op de brandstapel te verbranden.

Youssef Azghari

Schrijver

Auteur van ‘Mijn Jihad: Waarom de westerse waarden niet botsen met de islam’
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.