In haar gedoogwijsheid koos de regering ervoor om het voor Nederlanders met een dubbel paspoort in het buitenland nog moeilijker te maken om hun Nederlandse paspoort te behouden. Saillant detail: de zwaksten in de samenleving zouden worden getroffen: minderjarige kinderen met dubbele nationaliteit zouden hun Nederlandse pas kwijt kunnen raken. Voor de rest zou het ‘slechts’ toekomstige gevallen betreffen.

De website www.NederlanderBlijven.nl en onze petitie hebben de afgelopen maanden zowel nationale als internationale pers gehaald. Meer dan 24.000 Nederlanders wereldwijd hebben hun expliciete steun verklaard, een signaal dat de regering onder druk van de PVV keihard heeft genegeerd.

Met de val van het kabinet keerden de kansen. Op dit moment heeft het er alle schijn van dat binnenkort de Tweede Kamer het wetsvoorstel van het inmiddels demissionaire kabinet ‘controversieel’ zal verklaren, wat er op neerkomt dat ze het niet wil behandelen. Eind goed, al goed? Niet helemaal. Uit de vele honderden reacties die wij hebben binnengekregen, bleek al snel dat dit onderhavige wetsvoorstel veel meer losmaakte dan alleen het verzet tegen de voorgestelde afschaffing van bepaalde uitzonderingen. Het protest richtte zich ook tegen de hoofdregel van de bestaande wet, op grond waarvan je automatisch je Nederlanderschap verliest als je ‘vrijwillig’ een andere nationaliteit aanneemt.

Nederlanders en oud-Nederlanders over de hele wereld en uit alle hoeken – bestuursvoorzitters, onderwijzers op Nederlandse scholen, internationale ondernemers, boerengezinnen in Canada, diplomaten, zendelingen en missionarissen, oud-militairen, verzetsstrijders en overlevers van concentratiekampen — gaven te kennen dat ze de Nederlandse waarden en cultuur blijven delen, waar ze ook wonen. En dat ze Nederlander willen blijven. Het actief afstoten van deze mensen uit de Nederlandse maatschappij, die sinds de Gouden Eeuw inherent internationaal van karakter is geweest, heeft dan ook veel kwaad bloed gezet. Zo schreef een ondertekenaar ons:
“Het heeft niet direct iets te maken met het afnemen van het Nederlands staatsburgerschap, maar het geeft wel aan hoe men omgaat met ‘dubbele’ en ‘andere’ ‘kleuren’. Mijn ex is Fillipijnse van geboorte, heeft sinds 1984 een Nederlands paspoort. De kinderen zijn geboren nadat mijn ex tot Nederlandse (academisch geschoold en spreekt (sprak toen al) vloeiend Nederlands) was genaturaliseerd. Mijn kinderen spreken naast Nederlands, steenkolen Engels (school), een beetje tagalog, maar zijn 100% Nederlands in mijn ogen. Toch worden ze als ‘allochtoon’ bestempeld”.

Als een regering aan de fundamentele waarden van de maatschappij – staatsburgerschap – begint te knagen, laat de diaspora plots en masse van zich horen. Dit is hier ook gebeurd. En als het aan ons ligt, straks opnieuw: bij de verkiezingen op 12 september. Ter ondersteuning werken wij aan een kieswijzer. Iedereen die zich via www.NederlanderBlijven.nl registreert, krijgt deze toegestuurd.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een vriend, kennis of familielid in het buitenland. Stuurt u ze aub deze link door, zodat ze kunnen stemmen en hun stem te laten horen. We laten niet nog eens met ons sollen.

Eelco Keij

senior consultant, international fundraising, SNBN

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.