Scheiding

Natuurlijk begrijp ik dat slecht nieuws beter scoort dan goed nieuws. Hoewel ik het persoonlijk wel heel erg bijzonder vind dat de voorzitter van de moskee zich uitspreekt en verbinding zoekt, begrijp ik dat de media het nieuws uit Zwolle oppakken. Waar ik vraagtekens bij zet is of er ook andere manieren zijn om te reageren op zo’n bericht als in Zwolle. Als ik mijn afschuw uitspreek over dit soort zaken, maak ik de kloof tussen mij en mensen die anders denken alleen maar groter. Ik sta dan tegenover zij. Er is dan geen sprake van wij.

Verbinding

Op zoek naar een nieuw wij denk ik ook na over wat communicatie doet en hoe ik zo kan communiceren dat er verbinding ontstaat en geen scheiding. Het helpt dan niet om tegenover de ander te gaan staan en heel hard te zeggen dat het niet goed is wat ze zeggen. Karen Armstrong spreekt hier wijze woorden over in haar boek over compassie. In het hoofdstuk over dialoog gaat ze daar dieper op in. Ze legt daarin haar eigen lastige weg uit, hoe ze hiermee om leerde gaan. Ze merkte dat het niet helpt om andere meningen af te keuren en haar eigen gelijk te etaleren. Steeds weer dwingt ze de lezer te reflecteren op zijn/haar eigen tekortkomingen én na te denken op welke manier hij/zij zijn/haar eigen gelijk wil halen. Wat ze mij leert is om mijn oordeel uit te stellen en na te denken over het effect van mijn reactie.

Tegenbericht

Op een bericht als uit Zwolle probeer ik niet te snel te reageren. Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om mij bij dit bericht te onthouden van een openbare mening. Mijn belangrijkste overweging is dat mijn reactie zwaarte geeft aan het bericht. Het geeft gewicht, ook al keur ik het af. Liever zoek ik naar een tegenbericht. Een klein verhaaltje waar de verbinding wel tot stand komt. Dergelijke berichten deel ik met plezier en wil ik graag opwaarderen met een like, hartje of instemmende reactie.

Goed nieuws delen

Mijn hoop voor dit nieuwe jaar is dat wij elkaar bestoken met die kleine berichtjes van goed nieuws. Verhalen dat het mis gaat zijn er genoeg. Ze helpen me niet te inspireren om op mijn eigen plek in deze wereld het anders te doen en dialoog te zoeken.

Vandaag roep ik de lezer op dat wij elkaar overspoelen met verhalen van initiatieven waar je bij betrokken bent. Zulke verhalen geven moed om iets te gaan doen en om je heen te kijken hoe ieder van ons iets kan doen om een nieuw wij te ervaren. Dus deel je goede nieuws en wees daarin vooral onbescheiden en uitbundig!

Janneke-Nijboer

Janneke Nijboer

Pioniersdominee

Met hart en ziel zoekt Janneke Nijboer waar de wind vandaan komt, als pioniersdominee voor @Windkracht3pt0 in Noordwijk en internetkerk …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.