Ik wil daar slechts kort op reageren. Op 4 mei staan wij stil bij de slachtoffers van een oorlog met duizenden vluchtelingen uit een gebombardeerd Rotterdam, uit een verwoest Arnhem, uit een geïnundeerd Zeeland.

We staan stil bij vluchtelingen die op de vlucht waren voor de honger in die laatste fatale winter van de oorlogsjaren, Joodse vluchtelingen die aan onze grens stonden, nog voor dat hier de oorlog begonnen was. Tienduizend vluchtende Joodse kinderen, die door Truus Wijsmuller dwars door ons land heen naar het vrije Engeland werden gebracht.

En dan mag bij de vluchtelingen van vandaag, die het niet halen, niet worden stilgestaan? Het is het bekende verhaal van “jullie blijven met jullie handen van onze doden af”.

Ik zou er graag meer over willen schrijven, maar ik vertrek voor vijf dagen naar Berlijn. Ik zal daar een groepsreis leiden. Op 4 mei, ’s avonds om acht uur, sta ik daar bij de dodenherdenking in het concentratiekamp Sachsenhausen.

Ik zal dan zeker denken aan de vluchtelingen. Aan de misdaad en het menselijk falen van toen. En aan het menselijk falen van nu.

En dan maar eens kijken wie mij dat gaat verbieden.

Lody van de Kamp2

Lody van de Kamp

Rabbijn

Afkomstig uit een Joods gezin waarvan de vader twee jaar doorbracht in het concentratiekamp Auschwitz en de moeder als onderduikster de …
Profiel-pagina
Al 28 reacties — praat mee.