Wetenschappers, politici, bestuurders en milieuactivisten die zich druk maken voor duurzaamheid en behoud van een leefbare aarde pleiten al jaren voor afname consumptie en het aan strenge milieuregels binden van de productie. In een artikel in Het Parool half augustus, sprak men zijn zorg uit voor de aanstaande inkrimping van Amsterdam als gevolg van de drastische daling van toeristen, buitenlandse studenten en expats. De bevolkingskrimp, zo schrijft een econoom van ING bank is slecht nieuws voor de economie. Sterker nog, bevolkingsgroei is de drijvende kracht achter economische groei, hoe meer Amsterdammers hoe groter de consumptie in winkels en Horeca.

Dat zal allemaal wel waar zijn, maar wat ik als Amsterdammer zie, is dat steeds meer Amsterdamse gezinnen weg trekken omdat er geen woningen meer zijn. Veel woningen en delen van woningen worden in beslag genomen door Expats die zich hoge huren kunnen veroorloven en door buitenlandse studenten. Jonge woningstarters maken geen enkele kans. Om weer terug te komen op de economische recessie, de winsten bij banken en grote internationale bedrijven blijven, mede door massaontslagen, redelijk overeind, de ontslagen werknemers echter zijn degenen op wie de crisis afgeschoven wordt. Kan dat niet anders?

Ik denk het wel. Als we het aantal werkuren drastisch verlagen, bijvoorbeeld van 40 naar 25 uur per week kunnen veel werklozen zo weer aan de slag. Wil je dat kunnen financieren dan zullen we met zijn allen een stapje terug moeten doen. De ommezwaai van een puur op groei en winst gerichte economie naar een duurzame economie zal op een zorgvuldige wijze moeten plaats vinden. Van hoog tot laag met uitzondering van de 15 procent mensen in Nederland die nu al op het laagste minimum zitten, zullen we financieel moeten inleveren. Inleveren met inachtneming van het oeroude humanistische principe: “De breedste schouders moeten de zwaarste lasten dragen”.

Alleen op deze wijze kunnen we de volgende vijftig jaar, rekening houdend met de noodzakelijke duurzaamheid, op een redelijk sociaaleconomische niveau verder leven. Je kunt de aankomende economische recessie als een ramp zien of als een kans. Ik zie het als een kans. Benieuwd hoe anderen daarover denken.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
1523533_655585974505610_1399588557_o

Hans Beerends

Bestuurder, publicist

Hans Beerends (1931) werkt vanaf eind jaren zestig als organisator, coördinator en publicist binnen de derdewereldbeweging. Hij was …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.