Een goede vriend van mij heeft als kind oorlog meegemaakt in Irak. Hij heeft nog steeds nachtmerries, over bombardementen, over gevaar en over kapotte families. Ik vroeg aan hem: wat is erger, dat je vijand je land verovert, of oorlog? Zijn antwoord was duidelijk: oorlog natuurlijk. Liever een andere taal leren dan bommen en loopgraven. Oorlog is hel.

Oorlog is hel, dat zijn de beroemde woorden uit de Amerikaanse Burgeroorlog van generaal Sherman. War is hell. Op dit moment wordt de oorlogstrom weer geroerd, ook in het progressieve Nederland. Soms met schone woorden zoals ‘NAVO-verplichtingen’ en ‘defensiesystemen’, af en toe met minder omfloerste termen zoals kogels en Europese soldatenlaarzen, maar hoe dan ook gaat het uiteindelijk om granaten en raketten en jonge mannen in loopgraven die elkaar kapot moeten schieten om meters land te veroveren. De weldenkende meerderheid, van linkse tot rechtse partijen, van de Telegraaf tot de NOS, twijfelt niet: natúúrlijk moeten we Oekraïne helpen om deze oorlog te winnen. Als we dat niet doen, is onze democratie in gevaar.

Wat me vooral opvalt aan de meeste meningen en oproepen is dat ze doorspekt zijn met aannames die niet worden uitgesproken en helemaal niet bewezen zijn. Ik noem er een paar:

  • Deze oorlog is te winnen.
  • Poetin kan van de kernwapens afblijven als hij gaat verliezen.
  • Wie geen wapens stuurt, laat Oekraïne aan zijn lot over.
  • Het is beter om honderdduizend mensen te verliezen in loopgraven dan om te worden ingelijfd door Rusland.
  • Poetin gaat eerder het volgende land aanvallen als hij deze oorlog wint dan als hij deze oorlog verliest.
  • Het is niet onze macht, maar onze zwakheid die Poetin uitnodigt om te vechten.
  • Met harder vechten voorkom je dat de Russen nog meer mensen gaan vermoorden en verkrachten.
  • Niets doen is geen optie.
  • Onze nieuwe wapens zullen alleen worden gebruikt voor rechtvaardige oorlogen zoals in Oekraïne.

Bij al deze aannames die onder het heersende discours zitten, vraag ik me af: Is dit zo? Weten we dat zeker? Ik niet bewijzen dat ze allemaal onjuist zijn. Maar er hoeven er maar twee of drie niet te kloppen, of alles wordt wankel onder het bouwwerk.

Ik weet dat oorlog deel is van deze wereld. En ik weet dat het kwaad soms zo verwoestend is dat we niets anders meer kunnen verzinnen dan de wapens opnemen. Maar ik weet ook dat ik Jezus Christus wil volgen, die ons in een tijd van een keihard repressief Romeins regime leerde dat je je vijanden moet vergeven en het kwaad niet moet weerstaan, die de doodstraf accepteerde en zei dat wij ook beter ons leven konden verliezen dan onze ziel te schaden.

Dat geeft ons dus de opdracht om alles te doen om te onderzoeken of het héél eventueel mogelijk is dat we ergens een denkfout maken, of er ergens een argument te vinden is om niet de oorlog te verlengen, de wapens op te nemen, nieuwe legers uit de grond te stampen, de NAVO met het grootste leger ter wereld nóg groter te maken. Er is geen alternatief, horen we. Maar weten we dat heel, heel zeker? Het is onze plicht om dit honderd procent zeker te weten voordat we ons aansluiten bij het eensluidende koor van de weldenkende meerderheid. Want één ding is zeker: oorlog is hel.

Tegengeluiden

Op www.kerkenvrede.nl staan linkjes naar opinieartikelen van uiteenlopende mensen die kritisch zijn over bewapenen. En ook paus Franciscus deed afgelopen weekend een duit in het zakje. In mijn stuk van twee jaar geleden ga ik uitgebreider in op deze kwestie: https://karavaanderzotten.nl/oekraine-en-de-derde-weg/.

Er is maar weinig debat over oorlog en vrede vandaag in Europa. Wat vind jij? Laat gerust een reactie achter!

frankmulder2

Frank Mulder

Frank Mulder (1978) is journalist en schrijver. Hij studeerde geschiedenis van de internationale betrekkingen in Utrecht en was van 2002 …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.