De VVD gelooft in kapitalisme, het CDA in conservatisme, D66 in zelfbeschikking en de ChristenUnie noemt zich christelijk-sociaal. De mix van deze vier dromen zal leiden tot een centrumrechts beleid waarbij thema’s uitgeruild worden. Het visioen ontbreekt. En zoals de Spreuken-dichter in de Bijbel het zo treffend zegt: ‘Zonder visioen, verwildert het volk’.
Voor GroenLinks bleek de ideologische bandbreedte van een kabinet met VVD en CDA te groot. Het laat zien dat GroenLinks ergens voor staat. Compromissen sluiten is goed, maar als je meer dan driekwart van je eigen programma moet inleveren, waar blijf je dan? Anderzijds: er moet wel een kabinet komen. En als je dan aan tafel zit, kun je dan niet beter gaan meeregeren? Voor GroenLinks viel het kwartje naar links, maar het zou goed zijn als D66 en ChristenUnie samen nog wat duurzame punten weten te verzilveren.
Compromissen sluiten is goed, maar als je meer dan driekwart van je eigen programma moet inleveren, waar blijf je dan?
Het nemen van verantwoordelijkheid is volgens sommigen een deugd waar het GroenLinks aan ontbreekt. Zo schreef EO-journalist Bertine Moenaff: “De ChristenUnie is een partij waar mensen geloven dat nederigheid een deugd is, het kleine wordt geëerd en geven beter is dan nemen. Met zo’n grondhouding durft Segers wél stappen te zetten naar een onzekere uitkomst.”
Dit stoort me. Alsof GroenLinks geen stappen durfde te zetten. En het ‘compromisme’, zoals Marianne Thieme (Partij van de Dieren) dat zo treffend noemt, wordt hier door Moenaff tot deugd verheven. Zelfopoffering als het ultieme geloof. Het is een vrome gedachte. Maar ik denk dat Segers ook wel beseft dat zo’n houding in de weerbarstige politieke werkelijkheid uiteindelijk niet de weg is. Wel is de achterban van zijn partij conservatiever dan de top en minder gericht op duurzaamheid, sociaal beleid en vluchtelingen. Zelfs de PVV snoept kiezers weg bij de ChristenUnie. Dat geeft hem speelruimte.
Segers staat bekend om zijn geloof in Jezus. Over Jesse Klaver zijn toespelingen gemaakt alsof hij een soort Jezus zou zijn. ‘Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld’. Dat is volgens de Bijbel een uitspraak van Jezus. Het zijn woorden die steeds door mijn hoofd schieten tijdens de formatie. Want hoe sterk en verleidelijk zijn ijdelheid, behoudzucht en de behoefte aan macht? En hoe kwetsbaar is de weg van verandering, gericht op solidariteit, duurzaamheid en vrede?
Zonder visioen verwildert het volk inderdaad. Hoewel dit inderdaad een spreuk uit TeNaCH, het zogeheten oude testament, is, is zij toepasbaar op elke levensbeschouwing. Alleen is het natuurlijk wel zo dat het visioen een concreet doel dient na te streven en niet gebaseerd, als ik dat zo mag zeggen, op vroom gelul en mooie verhalen waar niemand zich een buil kan vallen Evenmin gebaseerd op het feit dat, om het gestelde doel mensenoffers mogen worden gebracht, dierenoffers en milieuoffers. Integendeel. Om het volk niet verder te laten verwilderen is het van belang dat wereldwijd een visioen ontstaat waar volkeren elkaar de hand grijpen en getuigen dat mensenoffers brengen, dierenoffers en milieuoffers bijdragen zijn om het volk verder te laten verwilderen. Het feit dat mensen eonomisch uitbuiten al zijn zij een soort Untermenschen, dieren economisch uitbuiten omdat zij verworden zijn tot industrie producten en het milieu economisch uitbuiten omdat zij er niet is voor de mens, maar voor de portemonnee, getuigt van een verwildering. Het visioen van vandaag leert ons, dat welzijn van mens, dier en het milieu ondergeschikt is aan de afgod gouden kalf en dat deze door de mens geschapen afgod, zijn beeld en gelijkenis doorlopend gevoed moet worden en bevredigd met mensen-, dieren- en milieuoffers. Zolang wij deze offers blijven brengen, verwilderen wij allen rustig voort .
We kunnen rustig doorgaan zo begreep ik, want straks zullen we wel eens eeuwig gelukkig kunnen zijn omdat er voor elk mens vergeving mogelijk is (hoewel de meningen wel verdeeld zijn over dit onderwerp).
Een politiek die moord bij voorbedachte rade aan het moorden slaat is is immoreel . Ik denk dan aan de AP23 , een ondeugdelijke landmijn die bewust in het arsenaal werd gehouden ook toen er doden en (zwaar) gevonden vielen. Een ondeugdelijk wapen in het arsenaal houden terwijl bekend was dat zij levensgevaarlijk was, getuigt ervan dat om geld te verdienen rustig soldaten de dood ingejaagd mogen worden. Toen er inderdaad doden vielen, bleef dit wapen in het arsenaal en was er dus sprake van moord met voorbedachte rade. Maar ja moorden met voorbedachte rade schijnt te behoren tot onze democratie tot de politieke normen en waarden. Maar aangezien geld niet stinkt werd de AP23 uiteindelijk doorverkocht zonder erbij te vermelden dat deze levensgevaarlijk was. De klokkenluider Fred Spijkers werd gek verklaard door artsen van Defensie door psychiatrische rapporten te vervalsen. Dat deze artsen in hoger beroep door het medisch tuchtcollege vrij werden gesproken kan dan ook niemand. Uit deze geschiedenis blijkt hoe immoreel politiek kan zijn (zie rapport ombudsman inzake de AP23, zie rapport over Fred Spijkers van de Universiteit van Amsterdam. Dat verantwoordelijke politici hier mee weg kwamen maakt duidelijk dat er een onderscheid is tussen het gewone volk en hun politieke vertegenwoordigers en politieke leiders. Zodra een politicus vrome woorden begint uit te kramen geldt het spreekwoord: als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.
Niet zo negatief Binjamin! Dat hoeft niet.
Dirk, jawel. Het feit dat een overheid ongestraft kan besluiten over te gaan tot moord met voorbedachte rade en vervolgens met behulp van de zwijgende en/of collaborerende volksvertegenwoordiging de slachtoffers genadeloos mag aanpakken en de klokkenluider duidelijk maakt dat de overheid alleen tegenspraak duldt die haar goeddunkt, kun je dat eens op tafel leggen. Mijn boek: Klokkenluiders en de politiek, maakt duidelijk hoe ver de overheid met instemming meerderheid Tweede Kamer, gaat wanneer klokkenluiders naar buiten brengen. Ronduit beschamend, maar uiteraard allemaal in het belang van VorstVolk&Vaderland. .