‘Excelsior’ (steeds hoger) is niet alleen de naam van menige sportclub maar een houding die in ons diep verankerd is. Steeds meer producten, meer handel, meer vliegtuigen, meer auto’s. De statistieken gingen door het plafond. De gevolgen zijn bekend: toenemende milieuvervuiling, klimaatverandering en conflicten tussen de volken.
Afgeremd
We maken een opmerkelijke tijd mee. Onze neiging tot ‘steeds hoger, steeds meer’ wordt momenteel afgeremd door het coronavirus. Dat maakt dat we met beide benen op de grond zijn geland. De economie maakt een duikvlucht, we zijn meer aan huis gebonden, we nemen de fiets in plaats van de auto. In plaats van ambitie te verheerlijken, klappen we nu voor zorgmedewerkers op de IC die doen wat ze altijd al deden.
Echter, dit zal slechts duren tot er voor het virus een vaccin gevonden is. Glijden we daarna weer terug in de jacht naar almaar méér? Gelukkig hebben we in het verhaal van de Hemelvaart als het ware een permanent virus. Zoals corona zich door de lucht verspreid en onze mooie plannetjes cancelt, zo is het feest van Hemelvaart het virus dat ons elk jaar opnieuw met beide benen op de grond plaatst.
Kijk maar naar de leerlingen, dromend van ambitieuze dingen. ‘Wanneer word je koning van Israël?’ vragen ze Jezus. Al eerder zagen ze zichzelf al genoeglijk op hoge plaatsen naast hem tronen. Maar Jezus cancelt hun plannen. Hij draagt hen op om van hem te vertellen ‘in Jeruzalem, in heel Judea en Samaria, tot aan de uiteinden van de aarde’. Jeruzalem? Is dat niet de stad waar hij werd gedood en de leerlingen vervolgd? Uit hun dromen van altijd hoger en meer, vallen ze terug op de aarde.
En dan komt pas het echte wonder: juist op de aarde, in Jeruzalem of all places, raken ze bezield door de hemelse geest van God.
Statistisch gezien, gaan ze door het plafond.
”De gevolgen zijn bekend: toenemende milieuvervuiling, klimaatverandering en conflicten tussen de volken.”
Dat zal ik niet ontkennen maar een ander gevolg is welvaart. Ik zeg niet dat eea niet anders geregeld kan worden maar we moeten niet net doen alsof we niet allemaal hebben geprofiteerd en nog steeds profiteren van de economische groei van de afgelopen decennia.