Ook de aanhangers van Islamitische Staat vergelijken vreemdelingen (‘ongelovigen’) met beesten. Die kun je onthoofden of zelfs opeten. Op een beruchte video rukt een jihadi het hart uit het lichaam van een gevallen Syrische soldaat en bijt erin.

Het gedrag van autochtone Nederlanders die dreigend protesteren tegen de komst van vluchtelingen doet om meer redenen aan IS denken. Zo maken ze op allerlei plaatsen democratische inspraakavonden over de komst van een asielzoekerscentrum onmogelijk. Ze overschreeuwen andersdenkenden die hun mening willen zeggen (‘lul’ kreeg een collega van mij toegeworpen), en zorgen ervoor dat vergaderingen worden afgebroken door bommetjes te gooien en ander intimiderend gedrag. In wezen is dit hetzelfde wat IS doet die immers ook andersdenkenden zonder meer de mond snoert.

Evenals IS, willen zulke autoritaire Nederlanders een land dat op henzelf lijkt. Geen Islamitische maar een Hypocritische Staat. Want met de mond roepen ze wel dat ze tegen de komst van vluchtelingen uit moslimlanden zijn omdat ze ons land willen beschermen tegen IS, maar in de praktijk doen ze hetzelfde als die agressieve beweging. Ze vertrappen onze nationale waarden van democratie en het recht van vergadering en vrije meningsuiting. De mannen die de noodopvang in Woerden bestormden droegen zelfs bijna dezelfde zwarte bivakmutsen als de aanhangers van IS.

Een bekend gezegde luidt: het beste protest is om niet te gaan lijken op je tegenstander. Ik denk dat in dit geval de tegenstander (IS) heel tevreden naar het ondemocratische ‘protest’ van deze groep Nederlanders kijkt. Aap vlooit aap.

jjsuurmond 2023 – kopie

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.