Ik hang niet echt een bepaald geloof aan maar ik zou erg hoog scoren op een boeddhistische checklist, mocht zo’n checklist al bestaan. De boeddhisten richten zich op het verwezenlijken van hun ‘hoogste potentieel’, de goddelijke vonk, aanwezig in ieder van ons. Als zodanig maak ik dus geen onderscheid tussen mijn goddelijke vonk en die van jou, of die van mijn partner, of je nou moslim of christen of wat dan ook bent… Dit is een belangrijk onderdeel van het boeddhisme: Het loslaten van het onderscheid tussen Ik en Jij, tussen Ik en de Ander.

Maar omdat niet alle religies erkennen dat de mens in zichzelf dat goddelijke kan verwezenlijken, is het voor mij wel moeilijk om een fijne klik te hebben met mensen die vinden dat God Goddelijk is, en de mens niet.

In mijn relatie vind ik het belangrijk dat mijn partner van zichzelf houdt en zichzelf waardeert en zich niet onderwerpt of ondergeschikt maakt aan anderen of aan God. En dat is helemaal niet arrogant bedoeld. Voor mij is namelijk alles en iedereen samen God en is iedereen daar een bijzonder mooi stukje van. Niemand is beter dan een ander. Niemand is slechter dan een ander, ook de mensen die anderen vermoorden niet… (Niet dat ik daar een relatie mee zou beginnen, want dat zou niet veilig zijn, maar dat maakt de moordende mens nog niet minder waard dan ik…) Ik zou geen relatie kunnen hebben met iemand die niet kan of wil zien dat we allemaal mooi zijn.

Als boeddhist maak je er je levenswerk van om niemand buiten te sluiten en niet te oordelen over anderen. Voor mij zou het dan ook erg moeilijk zijn om mijn leven en mijn liefde te delen met iemand die oordeelt over anderen… En bij sommige religies lijkt het alsof gelovigen worden geroepen om te oordelen over andersgelovigen! Wanneer ik bijvoorbeeld voor een protestant christen zou zijn gevallen die oordeelt over moslims, joden of katholieken, oftewel ‘ellendelingen’, dan zou mijn liefde snel bekoelen.

Wat voor mij dus belangrijk is, is niet zozeer de religie of traditie die mijn partner aanhangt, maar wel de manier waarop. Ik ben graag samen met iemand die in zichzelf gelooft, liefdevol straalt en niet oordeelt over anderen. Gelukkig zijn er heel veel mensen, van welke religie dan ook, die precies dát belangrijk vinden en heb ik in mijn liefdesrelaties mogen voelen hoeveel we op elkaar lijken en van elkaar kunnen houden.

Esther Barten

zangeres, zangdocent, dirigent, coach en schrijfster

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.