“Het is helaas niet zo vreemd dat je transgenders raar vindt. Ik hoorde laatst een verhaal over een jongen die met een goede vriend op vakantie in Spanje was. Bij het uitgaan kwam hij een leuk meisje tegen. Toen ze de volgende avond weer uitgingen, nam zijn vriend hem apart en zei voor de grap maar met een bloedserieus gezicht: ‘Wist je dat zij een omgebouwde man is?’ De jongen trok bleek weg, moest bijna overgeven en zei: ‘Ik wil hier weg.’ Zo heftig kunnen mensen op transgenderisme reageren.

Van jongs af aan leren we om mensen in te delen in jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Dat doen we op grond van lichamelijke kenmerken. Met het woord ‘sekse’ bedoelen we de geslachtelijke lichamelijke eigenheid van mensen. Daarnaast bestaan er allerlei opvattingen over hoe een man of een vrouw zich hoort te gedragen. Er wordt ons bijvoorbeeld op allerlei manieren geleerd om onze verlangens op iemand van het andere geslacht te richten. Het geheel van gevoelens en gedragingen die te maken hebben met onze sekse noemen we ‘gender’.

In de praktijk ligt het allemaal veel gecompliceerder: mensen geven op heel verschillende manieren hun genderidentiteit vorm; we verlangen op verschillende manieren en om verschillende redenen naar mensen van hetzelfde of het andere geslacht; en zelfs als het gaat om sekse is het onderscheid tussen een man en een vrouw niet altijd zo scherp. Wanneer mensen afwijken van de heersende opvattingen over hoe je als man of vrouw eruit hoort te zien en je hoort te gedragen, dan roept dat nogal eens weerstand op. Waarom? Omdat veel mensen behoefte hebben aan een duidelijk idee van hoe je je als man of vrouw moet gedragen. Omdat dit soort opvattingen er van jongs af aan ingegoten zijn. En omdat seksualiteit met kwetsbaarheid te maken heeft, terwijl kwetsbaarheid beangstigend kan zijn. Zeker wanneer meer mensen die weerstand ervaren en elkaar daarin bevestigen, kan dat zomaar tot agressief gedrag leiden. Daarom is het goed om hierbij stil te staan.

Misschien kun je van transgenders wel veel leren. Wat vind jij wel of niet mooi aan jouw lichaam? Hoe geef jij vorm aan je genderidentiteit? Hoeveel moed heb jij om anders te zijn dan sommige mensen van je verwachten?”

Marco Derks

Marco Derks

Theoloog en pastoor

Dr. Marco Derks is theoloog en pastoor van de oudkatholieke parochie van de H. Johannes de Doper in Gouda.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.