Mensen zijn meer dan een combinatie van stofjes en chemische reacties. Wij zijn in staat waarden te creëren, dat is wat ons tot mens maakt en wat mij heilig is. Als fotograaf in oorlogsgebieden wil ik registreren hoe er vaak op schandalige manier met mensenlevens wordt omgesprongen.

In heel veel gebieden in de wereld is een leven helemaal niet heilig. Daar knallen ze gewoon even twintig mensen neer alsof het niets is. Dat zie ik nu bijvoorbeeld gebeuren in de drugsoorlog in Mexico. Daar heb je echt mensen die evil zijn en anderen zonder genade vermoorden. In Sierra Leone heb ik zelf ervaren hoe er mensen met machinegeweren voor me stonden. In hun ogen zag ik dat ze totaal geen respect voor het leven hadden, heel eng.

Ja, mijn eigen leven zet ik misschien wel op het spel, al ben ik wat voorzichtiger geworden sinds ik een zoontje heb. Maar ik neem die risico’s omdat ik het belangrijk vind om te laten zien wat er in de wereld gebeurt. Ik wil mezelf niet verheerlijken, maar voor mij is het leven alleen wat waard als ik handel naar mijn engagement. Tijdens de Arabische Lente sneuvelden er vier journalisten en fotografen met wie ik bevriend was, maar zij zijn wel gestorven omdat ze de werkelijkheid toonden.
Met mijn foto’s wil ik mensen informeren, want ik vind bijvoorbeeld dat Nederlanders schrikbarend weinig weten over wat er zich in de rest van de wereld afspeelt. Maar ik ben ook nieuwsgierig waarom er zoveel geweld is. Daarom schrijf ik nu een dissertatie over het extreme geweld in de Mexicaanse drugsoorlog. Daarin probeer ik antwoord te vinden op de vraag wat moordenaars drijft. Ik wil bijvoorbeeld een grote killer interviewen die nu in de gevangenis zit. Aan hem zal ik die bekende sport vraag stellen: wat gaat er door je heen?

‘Heilig?’ is een project van Trouw, IKON, het Soeterbeek Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Nieuwwij.nl. Bovenstaand artikel werd eerder geplaatst in Trouw.

Adinda Akkermans

freelance journalist

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.