Jezus is de eniggeboren zoon van Maria (1). Misverstand. Maria heeft na Jezus nog minstens vier andere zonen gekregen en ook dochters. We kennen een paar namen: Jakobus, Joses, Judas en Simon.
Bij de kribbe van Jezus stonden een os en een ezel (2). Misverstand. Er worden geen dieren genoemd bij het geboorteverhaal. De dieren zijn geleend uit een tekst van Jesaja (Jesaja 1,3).
De herbergiers hadden zoveel gasten dat Jozef en Maria er niet bij konden (3). Misverstand. De herbergiers hadden misschien wel ruimte, maar ze konden de hoogzwangere vrouw niet toelaten. Maria stond op het punt te bevallen en daardoor zou de hele herberg last krijgen van onreinheid (Leviticus 12, 2).
Jezus is geboren in de winter (4). Misverstand. Waarschijnlijk is hij ’s zomers geboren, omdat de herders ’s nachts buiten waren.
Jezus is geboren in het jaar 0 (5). Misverstand. Dionysius Exiguus die de jaartelling in de zesde eeuw bedacht, wilde beginnen bij Jezus’ geboorte, maar hij heeft een foutje gemaakt, waardoor Jezus enkele jaren voor Christus geboren werd.
Jezus werd in een grot geboren (6). Misverstand. Waarschijnlijk werd hij in het dierengedeelte van een karavanserai geboren. De dieren waren beneden, de gasten gingen naar boven.
Het kerstverhaal is vertederend (7). Misverstand. Onder het kerstverhaal van Lucas 2 gaat de veronderstelling schuil dat mensen Leviticus 25 kennen. De geboorte werd als een soort – politiek beladen – jubeljaar gezien. Vandaar die vreemde opdracht dat iedereen terug moest naar de plek waar hij wortelde.
Het kerstevangelie is onmisbaar om het christendom te begrijpen (8). Misverstand. Het evangelie van Marcus dat aanvankelijk in Alexandrië als enige evangelie werd gelezen, kent geen geboorteverhaal. De mensen vonden het Paasverhaal belangrijker.
Jezus was de eerste christen (9). Misverstand. Jezus is tot het einde toe Jood gebleven, die zich hield aan Joodse wetten als de besnijdenis en de feesten waaronder het Pascha; hij is ook op Joodse wijze begraven.
De kerstboom hoort bij kerst (10). Misverstand. De kerstboom hoort bij het Germaanse midwinterfeest, waar gevierd wordt dat het groen niet helemaal verdwijnt, maar terugkeert.
Tien kerstleugentjes die er zijn ingeslopen om het feest romantischer te maken. Bijzaken. Wie wijs is, kan er aan voorbijzien om opnieuw de verrassing van het evangelie te ontdekken: dat God niet op afstand blijft wonen, maar zich inleeft in mensen.
Ik twijfel steeds meer aan het bestaan van Jezus!
Moet je eens Paul Klein interview 2014 gaan kijken op YouTube
Het jaar 0 bestond niet in de tijd van D. Exiguus.
Dat wilde ik ook zeggen. Het bestaat trouwens nog steeds niet. In de gebruikelijke jaartelling gaan we van 1 voor Christus(‘ geboorte) naar 1 na Christus.
Ik denk dat een aantal punten niet kloppen.
Punt 3) Leuk om Leviticus erbij te halen, heel zinvol, maar als het gaat om het verhaal van de geboorte van Jezus lijkt het me meer voor de hand te liggen om gewoon te kijken naar wat het Evangelie zegt. Als in Luc. 2, 7 staat “omdat er voor hen geen plaats was in het nachtverblijf van de stad”(NBV), dan mogen we ervan uitgaan dat dat de reden is. De schrijver van het Lucasevangelie vangt zijn werk aan door te zeggen dat hij alles nauwkeurig is nagegaan. Die schrijver had toegang tot joodse bronnen, begreep deze, dus als er een andere reden was (zoals de voorgestelde reden) dan had het er wel gestaan.
Punt 8) Wanneer gesproken wordt over “het christendom” denk ik dat Kerstmis wel nodig is om dat te begrijpen. Dat er christelijke groeperingen zijn die minder belang hechten aan kerst; dat er een tijd geweest is dat alleen Pasen gevierd werd, maakt Kerstmis wel minder belangrijk als wat we vanuit commercie logischerwijs zouden begrijpen, maar nog steeds belangrijk. Om het paasmysterie “werkzaam” te laten zijn, moet begrepen worden dat het Gods Zoon en zodoende God zelf is die lijdt en verrijst, zodoende ons verlost. En guess what? Da’s precies wat we vieren met Kerstmis! Dus Kerstmis niet zozeer als feest, maar de inhoud van kerstmis is nodig om het christendom te begrijpen.
Ad 3) In de door u genoemde bronnen staat niet dat er geen plaats was in de herberg omdat “de herbergiers zoveel gasten hadden dat Jozef en Maria er niet bij konden”. Het punt dat Klaas van der Kamp hier wil maken is dus volstrekt legitiem. Het is zeer wel mogelijk dat er geen plek was voor Maria en Jozef om de reden dat Maria op het punt van bevallen stond. De reden van weigering is domweg niet toegelicht in de historische bronnen.
Ad 8) Vraag eens aan een berg goedgeïnformeerde christenen a) met welk feest we de geboorte van Jezus vieren, en b) met welk feest diens ‘lijden, sterven, verrijzenis en verlossing’. Honderd tegen een dat u bij de laatste vraag het antwoord ‘Pasen’ krijgt. Niet Kerstmis dus.
Als je de bijbel in het Hebbreeuws leest, dan is Jezus in een loofhut geboren en hij lag in een broodmand
Misverstand 8 is zelf een misverstand
Een dubbel zelfs.
* Dat het evangelie van Marcus geen geboorteverhaal kent, deed er 2000 jaar geleden misschien toe om het Christendom te begrijpen maar nu het wel handig, om het mens (geweest) zijn van Jezus te begrijpen
* Het is een misverstand dat het Christendom begrepen moet worden. Hoe onbegrijpelijker des te beter
Mooi die laatste zin. Die biedt duidelijkheid.
Alle vervormingen, vertaalfouten, verfraaiingen doen aan dit eeuwige verhaal niets af.
Ook nu kun je als “onbetekend volk” (=de herders) en als “mens met wijsheid” het verschil maken tegenover een onrechtvaardige macht (=Herodes en zijn kliek).
Op mijn protestants-christelijke school heb ik deze tien misverstanden onderwerp gemaakt van de ‘kerstles’ die ik afgelopen vrijdag aan havo-5 gaf. Een mooie, originele invalshoek die laat zien hoe menselijk het kerstverhaal zelf is. Geen devaluatie vanuit historisch oogppunt, maar een herwaardering vanuit literair en levensbeschouwelijk oogpunt.
Dat laatste is een waarde waartegenover de christelijke, islamitische, boeddhistische en hindoeïstische kinderen in mijn klas geen valse start maken. Mooie verhalen en zich verwonderende me mensen, dat is sinds mensenheugenis wereldwijd een goede combinatie.
De ene mythe wordt met de andere vervangen en the show goes on. Het opwerpen van twijfel maakt de vervangende waarheden even weinig acceptabel. Als de boodschap is dat het er niet zo toe doet, was het ook niet nodig om stellige tegenbeweringen te maken. Als die echter als correctie bedoeld zijn, is er wat meer achtergrond nodig om ze aannemelijk te maken. Het lijkt er nu sterk op, dat de gecorrigeerde waarheden net zo wankel zijn als de eerdere aannames en de stelligheid van de beweringen maakt het een herhaling van dezelfde fout.
Hier een interessant artikel of Kerstmis iets voor christenen is: https://www.jw.org/nl/bibliotheek/tijdschriften/wachttoren-nr6-november-2017/christen-kerstmis-bijbel/
Jezus geboortedatum is onbekend, want hij werd geboren onder de joodse tijdrekening. wel wordt gezegd dat hij in de vroege herfst is geboren. Veel later werd er tijdens de concilies van Nicea de datum van 25 december geprikt, onder keizer Constantijn de Grote van het oost romeinse rijk. Maar dat was de geboorte datum van iemand anders , van Mitras. Er schijnt nog al wat verwarring te zijn ontstaan, want tijdens het concilie van Nicea werd de christelijke jaartelling ingevoerd en de christelijke feestdagen vastgelegd: van pasen en pinksteren de kerstdagen van het nieuwjaar!