Als we praten over gelijkwaardigheid in de samenleving, gaat het meestal over opleiding, rolmodellen of geld. Het belang van netwerken en vooral kruiwagens om meer keuzes te hebben in je levens-, onderwijs- en werkpad blijft vaak onderbelicht. Alles is netwerk in onze samenleving. En ook binnen netwerken zijn machtsstructuren: we waarderen het ene netwerk hoger dan het andere.

Als ik terugkijk op wat ik het meest gemist heb in mijn verschillende paden in het leven, zijn dat kruiwagens om van het ene naar het andere netwerk te bewegen en zo meer keuzemogelijkheden te hebben. Wanneer je opgroeit binnen een – door de dominante groep lager gewaardeerd – netwerk (ook wel ‘sociaaleconomische klasse’) dan moet je extra hard werken voor elk keuze. Als je al weet dat bepaalde keuzes überhaupt een optie zijn. En natuurlijk, dat maakt je sterk. Maar dat ene goede woordje van iemand, het onvoorwaardelijke vertrouwen van een docent, de betrokkenheid van een ervaren professional. Het betekent ontzettend veel.

Dus wanneer je wilt bijdragen aan een gelijkwaardige samenleving maar niet weet hoe. Begin klein: wees een kruiwagen. Neem mensen mee in jouw netwerk. Voor jou voelt het wellicht als iets kleins, maar voor degene die je meeneemt is het van onschatbare waarde.

Deze gedachtegangen verschenen eerder als post op LinkedIn.

Nog geen reactie — begin het gesprek.