Mijn fascinatie voor baby Krishna begon al op jonge leeftijd. Zijn blauwe gedaante – wat eigenlijk zo donker als de diepste nacht moet voorstellen – hing in de vorm van een kalenderposter in mijn slaapkamer en elke dag bij het opstaan en voor het slapen gaan staarde ik gehypnotiseerd naar baby Krishna en deed ik mijn ‘gebedje’. Ik ben opgegroeid met het idee dat het normaal is om God in de gedaante van een baby te vereren. Naarmate ik ouder werd zag ik Krishna met mij meegroeien. De historische verhalen over Krishna blijven mij tot op de dag van vandaag intrigeren en ik verslind boeken die mij meer inzichten geven in het leven van Krishna.

Krishna was in zijn kinderjaren de ziel van zijn dorpje Gokula. Er zijn tientallen devotionele films uitgebracht over de avonturen van de jonge Krishna en ik heb ze als kind allemaal gezien. Vergelijk deze speelfilms gerust met de sprookjesverhalen van de gebroeders Grimm, maar dan op z’n Indiaas! Deze films gingen over herdersjongen Krishna die op zijn bansuri (bamboefluit) speelde en de aandacht wist te trekken van alle dieren en zélfs de (jonge) meiden. Krishna was zo sterk dat hij alleen zijn pink gebruikte om een gigantische berg op te tillen om zijn dorpelingen tegen een zware storm te beschermen. En ik zag Krishna kattenkwaad uithalen samen met alle kinderen uit zijn dorp. Zwart, wit, jongen, meisjes, jong, oud, arm, rijk, kreupel of sterk, Krishna plaatste mensen niet in hokjes, maar bejegende iedereen op dezelfde manier, met aandoenlijke speelsheid en toewijding.

Krishna’s levensverhaal laat ons kennismaken met de kunst van onvoorwaardelijke genegenheid. Hij leert ons dat liefde in overvloed geven en ontvangen, zonder vooroordelen, het allermooiste cadeau is dat je aan anderen en jezelf kunt geven. Krishna vertegenwoordigt puurheid, dat in elke relatie ervaren kan worden. In het bijzonder zijn er twee vriendschappen die mij aanspreken: Krishna’s liefdesrelatie met zijn zielsverwant Radha en zijn relatie als beschermer en beste vriend van Draupadi. Om de affectie van Krishna voor deze vrouwelijke schoonheden beter te begrijpen kan ik u aanraden om het boek Krishna, The God Who Lived as Man te lezen van schrijfster Bhawana Somaaya.

Ik sluit mijn liefdesverklaring voor baby Krishna af met een allesomvattende quote uit het bovengenoemde boek die zijn goddelijke manifestatie voor mij definieert:

“One who turns to me and searches for everything inside me, I’m never far away from them and they from me” (121).

mahesvari

Mahesvari Autar

CAMJO-journalist en eigenaar van DesiYUP

Mahesvari Autar is freelance CAMJO journalist. Zij heeft gewerkt voor diverse NPO programma’s als redacteur en programmamaker en is …
Profiel-pagina
Al 9 reacties — praat mee.