In september vorig jaar verscheen van Heleen Crul het boek Tussen de generaties. De nieuwe grootouders. Crul, die u misschien nog kent van haar columns in Margriet of De Gelderlander, combineert in dit boek van 350 pagina’s haar persoonlijke ervaringen als grootmoeder met haar ervaringen en inzichten als wetenschapsjournalist. In maar liefst twaalf hoofdstukken beschrijft ze de verschillen in denken en doen tussen generaties, geeft ze adviezen aan vooral grootouders op tal van terreinen en oplossingen voor problemen die zich kunnen voordoen tussen generaties. Dit alles op een bijzonder plezierige manier. Het boek leest prettig en is een feest van herkenning. De informatie die je meekrijgt als lezer is uiterst leerzaam en leidt dikwijls tot een ‘aha-moment’. Dat laatste vooral in hoofdstuk vier over de teiltjesgeneratie, protestgeneratie en sandwichgeneratie.

tussen generaties

Ondanks het feit dat het onderwerp religie relatief weinig terugkomt in het boek, is wat ze erover vertelt interessant. Ze daagt de lezer uit om over haar ideeën na te denken. “Onze kleinkinderen zijn allemaal heidenen” verzuchtte bijvoorbeeld een vriendin ooit eens tegen haar nadat ze had vernomen dat de kleinkinderen van Crul en haar katholiek waren gedoopt. Wat volgt is een persoonlijk verhaal van Crul over de doop waaruit haar passie voor het onderwerp religie duidelijk wordt. Tegelijkertijd merk je dat ze je op subtiele wijze meteen meeneemt in een ‘generatiekwestie’ over deze thematiek. Zoals gezegd op een prettige manier, haar ervaring als columnist is duidelijk herkenbaar. Tussen de generaties is resumerend een echte aanrader. Het boek is niet alleen interessant voor grootouders. Integendeel. Misschien is het boek juist een aanrader voor de jongere doelgroep die zich altijd al heeft afgevraagd waarom de ouderen doen en denken wat ze doen en denken.

In het boek Oud en jong. Verschillende generaties in Nederland, dat binnenkort als aflevering 98.1 in de reeks Annalen van het Thijmgenootschap verschijnt bij uitgeverij Valkhof Pers onder redactie van Christina Bode en Luca Consoli, speelt het thema religie een prominentere rol dan in Tussen de generaties. Zo zijn er artikelen in te vinden over jongeren en religie, drie generaties katholieken over familie, opvoeding en geloof en de levenscyclus van de Australische Aboriginals. De overige artikelen gaan met name over de kloof tussen de generaties en de vraag wat hier tegen te doen. Dit alles op een originele manier. De interessantste bijdragen zijn wat mij betreft die over de biologische (on)zin van veroudering en de digitale kloof. Wordt vervolgd!

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.