Vooral partijen als Groenlinks, Partij voor de Dieren, D66, PvdA, SP en ChristenUnie maken zich er druk over. Het rechtse CDA/VVD-blok dat het belangrijkste onderdeel zal worden van een nieuw kabinet, is minder enthousiast. Als we het klimaatbeleid van Groenlinks volgen, zo roept Rutte, dan ligt straks heel Nederland op apegapen. Rustig aan dus.
Ik vind zo’n kreet erg kortzichtig en ik verbaas me er ook over. Bij heel veel beleidskwesties, neem de inkomenskloof, zorg en onderwijs is duidelijk dat rechts en links daar anders tegen aan kijken. Je kunt het dan niet eens met een standpunt, maar je kan nog wel een bepaalde logica zien in een linkse of rechtse beleidskeuze.
Bij de klimaatcrisis ligt dat anders. Dit onttrekt zich naar mijn idee aan de links-rechts tegenstelling. Iedereen van rechts tot links, van bedrijfsleven tot vakbond, van grootverdiener tot kleinverdiener zal bij ongewijzigd beleid hard geraakt worden door toename van opwarming.
Je kan het vergelijken met het Deltaplan na de watersnoodramp van 1953 . Dit plan moest verdere overstromingen voorkomen. Logisch dat er geen links plan tegenover een rechts plan stond. Heel politiek en a-politiek Nederland stond achter het Deltaplan.
Het zou logisch zijn dat het klimaatplan om opwarming te voorkomen op dezelfde manier bekeken wordt. Ook de extreemrechtse partijen die de klimaatcrisis ontkennen of relativeren en tegelijk angst tonen en voeden voor te veel immigranten, zouden eens goed na moeten denken. Als de opwarming binnen tien jaar namelijk boven de 2 graden komt, ontstaat een enorme droogte in Afrika en Azië en dat zal onherroepelijk leiden tot massale vlucht van hongerige mensen naar landen waar nog wel voldoende voedsel is.
Kortom: we kunnen over van alles en nog wat van mening met elkaar verschillen, maar als het gaat over iets wat ons allemaal bedreigt – van watersnood tot opwarming – dan is het zonde en onzin om te blijven hangen in een links-rechts schema.