Zo is president Trump bekend van tweets waarin hij vluchtelingen, Chinezen en congresleden van allochtone afkomst portretteert als gevaarlijk, oneerlijk of on-Amerikaans. De impliciete boodschap is: Trump zelf is niet gevaarlijk, niet oneerlijk en zo Amerikaans als een luidruchtige, wolkenkrabbende zakenman maar zijn kan.
Mummie
Deze truc komen we ook bij ons tegen. Mensen die bijvoorbeeld positief staan tegenover de Europese Unie worden door populisten als Baudet en Wilders neergezet als collaborateurs. Volgens hen ondermijnen die de Nederlandse cultuur. Ook hier is de onderliggende boodschap: Baudet en Wilders zijn ‘echte’ Nederlanders die pal staan voor het vaderland.
Op deze manier, zegt de denker Emmanuel Levinas, wordt de ander ‘gedood’. Je wikkelt levende mensen in de windsels van je eigen vooroordelen zodat die een onbeweeglijke mummie worden. Op dezelfde manier werd vroeger slavernij goedgepraat: een zwart mens, vond men, was geen gelijkwaardig medemens maar ‘eigendom’, een object dat nooit kon veranderen. Hoe hardnekkig dit beeld is, ervaren zwarte mensen nog bijna elke dag.
Is ‘doden’ niet een te sterk woord voor iemand karikaturiseren? Ik denk het niet. Wie zo met medemensen omgaat zet een eerste stap richting een letterlijke moordpartij. Het minderwaardig verklaren van joden door de nazi’s luidde de holocaust in. En de visie van moslimfundamentalisten dat westerlingen ‘verdorven’ zijn, creëert de context waarbinnen bloedige aanslagen mogelijk worden. Niets nieuws, overigens. Van de ander een karikatuur maken is de basis van alle oorlogspropaganda.
Stoffige grafbloemen
Het mes snijdt echter aan twee kanten. Wie polariseert ‘doodt’ met gewelddadige taal niet alleen de ander als unieke persoon, maar ook zichzelf. Dat populisten dit niet eens beseffen zegt iets over de mate waarin ze levend dood zijn, om een evangeliewoord aan te halen. Door van mensen een vaste karikatuur te maken raken ze zelf verstard, vervreemd van de levende realiteit. Hun standpunten zijn als stoffige, plastic grafbloemen die nooit veranderen.
Elke psychotherapeut weet dat een gebrek aan realiteitsbesef de angst vergroot, wat paranoïde waandenkbeelden oproept. Een medestandster van Baudet noemde vluchtelingen, die met hun kind op de arm de Middellandse Zee oversteken, ‘dobbernegers’ die ons willen beroven en verkrachten. Dat klinkt alsof ze op het punt staat naar een van de bunkers te vluchten die nog in ons landschap staan. Alsof de oorlog niet voorbij zou zijn.
Angst voor de ander is besmettelijker dan een virus en verziekt de samenleving. Het enige vaccin hiertegen is de dialoog. Maar laten populisten zich inenten? Zoals Jean-Paul Sartre schreef in zijn bekende essay over het joodse vraagstuk, zijn ze totaal niet in de dialoog geïnteresseerd. Ze verkiezen hun doodse stereotypen boven de realiteit van de ademende mens die tegenover hen zit. Een gesprek gebruiken ze alleen maar om mechanisch zichzelf te herhalen en, als het kan, de ander belachelijk te maken.
Dialoog
Een echte dialoog geeft ruimte aan de ander die ons kan verrassen, ontroeren of irriteren. Hij of zij wordt ‘onze leraar over zichzelf’ (Levinas). Daardoor ga je ook jezelf beter kennen, wat een oefening in deemoed is – heel anders dan de arrogantie die populisten uitstralen. We ontdekken dat niet de ander, maar wijzelf de bron van onze angst en waandenkbeelden zijn.
Overigens: als Baudet en Wilders het over de EU hebben, waarover gaat het dan eigenlijk? Er bestaat geen paleis van een Europese vorst of president. ‘Brussel’ is in de kern niets meer dan een verzameling lege vergaderzalen die ruimte bieden aan de dialoog die nu al 75 jaar voor vrede zorgt.
Daar hebben wij een Hollands woord voor: ‘polderen’. En is dat niet minstens zo typerend voor onze door populisten geroemde cultuur als tulpen en klompen?
Als de ander (populist) er op uit is de dialoog te misbruiken voor eigen gewin is er bijv. sprake van demagogie, ‘verkrachting’, of egoïsme. De dialoog aangaan met dergelijke lieden betekent ook dat ik mijn overtuigingen even parkeer. De ander krijgt een podium om te blaten en te schreeuwen. Wil ik dat faciliteren? Ik weet namelijk de intentie van de ander: ‘vernietigen’ van iedereen die ‘anders’ is. Ik ben op niemands ‘vernietiging’ uit. Ik heb niet de intentie om iemand kapot te maken. Een populist wil helemaal geen dialoog. Ik kan alleen mijn grens aangeven, negeren of hetzelfde doen wat de ander ook doet: bestrijden, ridiculiseren, demoniseren enz. Dialoog is denk ik wel een (belangrijk) onderdeel in het proces van bewustwording, net als onderwijs, voorlichting, reflectie, straf-belonen, empathie enz. Maar bovenal telkens weer de boodschap dat we als maatschappij niemand vernietigen.
Wat mij betreft is één van de krachtigste tools van dialoog open, verdiepende vragen stellen. Heuse nieuwsgierigheid aan de dag leggen voor wat de ander aan ervaringen heeft om tot een mening te komen. Oók bij hen wiens opinie overeen lijkt te komen met die van jou. Alle perspectieven kunnen bij jou als vragensteller en als spreker tot verschuivingen leiden. Proberen om Wij te creëren: jij en ik in plaats van zij en ik te maken.
Polarisatie werkt vaak twee kanten op. In het artikel wordt gesuggereerd dat het voornamelijk of uitsluitend Trump, Baudet en Wilders (of hun aanhangers) zijn die polariseren. Hun opponenten kunnen er ook wat van hoor. Aanhangers van Trump worden bijvoorbeeld al snel voor racisten uitgemaakt en mensen met een donkere huidskleur die niet weten of ze voor Biden of Trump gaan kiezen wordt gezegd dat ze niet zwart zijn. De ‘ruimdenkende’ progressieven zijn niet altijd zo ruimdenkend en uit op dialoog.
Daar heb je hem weer… de verongelijkte toon van hullie doen het ook hoor. Sorry jongen, we hebben een aantal ervaringen op een rijtje vanaf de genocides in Armenië, Tsjechië na de oorlog, de holocaust vanzelf, maar ook de slachtpartijenin Ruanda, Servië en nu weer in Syrië. De ontmenselijking van je ’tegenstander’ is nog altijd een nog niet genezen virus in het menselijke corpus.
Precies mijn punt
Er is een ‘Duistere keten die leidt tot geweld’, is een uitspraak die je van Boeddha kunt vinden. Ik probeer die keten in mijzelf te ontdekken en af te kappen waar ik maar kan. Ik kan een ander niet dwingen om dat ook te doen. Als ik het karikaturiseren kwalijk vind en veroordeel, dan schep ik tezelfdertijd ook een karikatuur. Daarmee creëer ik een onderdeel van die keten bij mezelf en de ander. Dat lijkt een lastig dilemma. Ik moet zelf heel goed opletten dat ik mij niet afzet tegen Baudet, Trump e.a. Ik probeer te luisteren en te ontdekken of en waar de angst bij hen een rol speelt maar ook waarin zij misschien op een klein stukje werkelijkheid drijven, iets wat er aan de hand is en waarop mensen meevaren. Dat luisteren lukt lang niet altijd, meestal schiet ik eerst de verontwaardiging in omdat er iets gezegd wordt wat niet past bij mijn waarden. Dan voel ik mij ontwaard. Nog niet vermoord. Tussen de karikatuur en de moord liggen gelukkig nog heel wat schakels die de kans geven om die duistere keten te doorbreken.
‘In het begin was het Woord’, luidt het beschavingsoffensief dat evangelie wordt genoemd. De dialoog is de enige manier om te ontsnappen aan het stadium van de knotsen zwaaiende Neanderthaler. De ander tot een karikatuur maken leidt niet altijd tot geweld maar gaat wel altijd vooraf aan geweld. Populisten (ja er zijn ook linkse maar de rechtse populisten domineren het nieuws) mijden de dialoog omdat ze wel aanvoelen dat in een echt gesprek hun zwart-wit standpunten niet zullen overleven. Hun vervreemding van de werkelijkheid blijkt uit het feit dat ze niet met onvolmaaktheid en tegenslag kunnen omgaan. Zie de luchtige, zelfs ontkennende reacties van Boris Johnson en Trump op de corona epidemie – met desastreuze gevolgen.
Inderdaad, de rechtse populisten domineren het nieuws maar je kunt je afvragen of dat volledig aan henzelf ligt of ook deels aan de manier waarop het nieuws wordt gepresenteerd. We hoorden de laatste maanden bvb veel over de Democratische Gouverneur Cuomo en zijn aanpak van de pandemie in NY werd over het algemeen geprezen. Trump was de grote boef want hij weigerde de aantallen beademingsmachines naar NY te sturen waar Cuomo om vroeg. Wat er niet bij werd verteld is dat het in principe de verantwoordelijkheid van de staten in de VS is om klaar te zijn voor crisis situaties dus het feit dat er een dergelijk tekort zou zijn zou blijk geven van een zeer slechte voorbereiding door de gouverneur, niet de president. Vervolgens heeft de gouverneur zelf aangegeven dat er achteraf gezien niemand is overleden in NY door een gebrek aan beademingsapparatuur. Dat Trump de ‘benodigde’ machines niet wilde leveren werd in de NL pers breed uitgemeten, de slechte voorbereiding van Cuomo en het feit dat er volgens Cuomo zelf niemand is overleden door een gebrek aan beademingsapparatuur heb ik niet voorbij zien komen. Om van het zeer dubieuze (en dat is nog aardig gezegd) beleid van Cuomo om actieve coronapatiënten terug te sturen naar verpleeghuizen nog maar te zwijgen.
Als we het hebben over polariseren dan zal ik zeker niet ontkennen dat rechtse populisten daar geregeld goed in zijn maar ik zie dezelfde neiging net zo goed aan de linkerflank. Volgens mij is het goed om beide te benoemen, anders zijn we aan het, jaja, polariseren.