Het enige egoïsme dat je als leidinggevende nodig hebt, is het voortdurend in de gaten houden en beteugelen van jouw eigen ego.

Want met macht komt verantwoordelijkheid.

Dit is de basis van leidinggevenden vanuit de gesprekken met diversiteitsprofessionals voor DE INCLUSIEMARATHON. Bouchra Talidi verwoordt het mooi in een interview voor Nieuw Wij: “Het is ook belangrijk ruimte open te houden voor de optie dat jij als leidinggevende niet altijd precies weet hoe het moet.”

We hebben allemaal een Ego met een hoofdletter E. Dat hoort bij mens zijn. Bewustwording van wat macht met ons ego kan doen, is belangrijk. Net als bewustwording over hoe we ego verschillend ontvangen afhankelijk van de afzender. Ook daarin speelt ongelijkwaardigheid een rol.

Een voorbeeld. Wij willen meer vrouwen op zichtbare (leidinggevende) plekken. Maar wanneer vrouwen in de schijnwerpers staan, vinden we ze al snel arrogant. Waar mannen vooral daadkrachtig en stoer zijn.

Met macht komt verantwoordelijkheid. In onze samenleving dichten we nog altijd bepaalde groepen automatisch meer macht toe. Daar hoort dus ook meer verantwoordelijkheid bij om die macht in de gaten te houden, te beteugelen en vooral: te delen.

Nog geen reactie — begin het gesprek.