Benali neemt in dit boek meerdere rollen in. Zo beleef je de oorlog in Libanon (2006, oorlog met Israël) met hem mee in zijn rol als toerist of tijdelijke inwoner van de stad. Jordanië en Nederland zien we door de ogen van schrijver. In Turkije en Syrïe is hij de literatuurliefhebber en in Palestina leren we hem kennen in een wat onwennige rol als reporter/journalist. Deze verschillende perspectieven maken het boek lastig te lezen, want is het verhaal nu werkelijkheid of fictie? Staat bijvoorbeeld de hoofdpersoon uit het verhaal in Amman model voor Benali’s eigen geheime wensen? Of is het niets meer dan het verslag van een doorsnee feest in Amman?

Toch staan er interessante dingen in het boek, maar deze verdienen naar mijn idee meer aandacht. Nu hop je en stop je overal en nergens. Het verslag van zijn verblijf in Libanon is hierop een uitzondering. Het is echter vooral boeiend door de alledaagsheid ervan. De schrijver gaat naar de sportschool, drinkt koffie met vrienden en langzaam sluipt de oorlog naar binnen. Via het internet dat het niet meer doet, het vuil dat niet meer opgehaald wordt, groenten die opraken, het hamsteren van de mensen, de vluchtelingen die de stad bevolken en telkens weer de bomaanslagen en de angst. Zijn angst en de angst van de mensen om hem heen.
Het boek is interessant, maar ook mat. Het mist een vonk, bezieling of meer rationeel: een sterke analyse van de situatie daar. Veel van de verhalen zijn niet nieuw en ook mis ik een conclusie, een helder betoog waarin de situatie geduid wordt. En waaraan ‘hun ziek-zijn en ons gezond-zijn’ – of andersom zo je wilt – gekoppeld worden waarin de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld eventueel worden besproken. Het thema ‘Oost=West’ is er wel in te vinden, maar mondjesmaat. Misschien is dat wel hoe de realiteit is: mondjesmaat beïnvloeden we elkaars leven, niet intens en niet constant. Voor dit boek is het echter jammer dat de verschillende thema’s niet verder uitgediept worden, maar blijven wat ze zijn: momenten in dagboekachtige verslagen.
Boekgegevens
Titel: Oost=West. Reizen door de Arabische wereld en het Westen | Auteur: Abdelkader Benali | Uitgeverij: De Arbeiderspers | Aantal pag.: 272 | Prijs: 15,00 | ISBN: 9789029575010
Voor meer informatie/bestellingen: klik hier.
Heb dit boek ook gelezen en ben met de recensent eens dat er iets mist. Zeker, het is interessant, maar het boek had eerder uitgegeven moeten worden en in een duidelijke structuur. Nu heeft men duidelijk erg lang gewacht en wellicht tijdens Arabische revolutie nog besloten dit boek zsm uit te geven.