In de film Duivelse Dilemma’s: Geloven volgen we een moeder, Martine, wiens enige, negentienjarige dochter Anna op het punt staat het huis uit te gaan en de shahada (de islamitische geloofsbelijdenis) uit te spreken. Martine is een vrijgevochten feministische huisarts en Anna heeft zich vijf jaar geleden tot de islam bekeerd. De vader van het gezin is jong overleden. Een filmploeg maakt een reportage over de bekering van Anna en hoe dat is voor haar omgeving.

Duivelse Dilemma’s: Geloven is onderdeel van een serie korte films over een moeilijk dilemma. Ze staan onder eindredactie van HUMAN, de humanistische omroep. Het geheel in de film oogt, door het gebrek aan muziek, kaal en leeg. Er vallen pijnlijke stiltes. Hiermee weet  regisseur Mijke de Jong een spanning neer te zetten die goed werkt in deze film: we voelen zo al snel dat er iets broeit.

Martine blijft aangeven achter haar dochters keuze te staan maar de journalist die de reportage maakt heeft haar huiswerk goed gedaan: “Sorry Martine, maar dan ga ik het je toch nog een keer vragen: wat doet dat dan met jou?”. De journalist haalt de zeer kritische toon van Martine ten opzichte van religie in eerdere interviews aan. Martine geeft aan dat het haar gaat om vrijheid, waar volgens haar het feminisme over gaat. Anna heeft haar keuze in vrijheid gemaakt, dus ze staat er achter. “Als het gaat over onderdrukking, dan zijn we weer jaren verder. Of als er mannen bij te pas komen… Dat is nu niet zo,” vertelt ze verder. Maar uiteindelijk barst natuurlijk toch de bom. Martine herkent haar dochter niet meer in Anna, kan daar niet mee omgaan en verliest op een gegeven moment de controle over zichzelf.

Na de aftiteling bleef ik zitten met een wrang gevoel. De Jong heeft op het gebied van mensen een mooi verhaal neergezet. De emotionele laag in het verhaal is zeer realistisch, maar helaas wordt er niet altijd even sterk geacteerd. Ik sta er heel erg achter dat het spectrum van liefde (voor de verandering!) eens niet is meegenomen in deze film. Maar op het gebied van de weergave van de islam mis is echter de gratie en subtiliteit die nodig is om deze religie goed over te brengen. Datgene wat Anna en haar zusters trekt in de islam komt wat mij betreft niet over het witte doek heen. Ik voel het als een karikatuur. Een voorbeeld: Als Anna haar bekering beschrijft, beschijft ze, zoals het overgrote deel van mensen die zich naar welke religie dan ook bekeert, het gevoel van thuiskomen. Verder wordt dit nauwelijks uitgediept.

Ik ben geen moslim, maar ik heb toch het gevoel dat HUMAN met deze film de islam niet eerlijk weergeeft, waarmee wat mij betreft het fundament onder deze film ter discussie komt te staan. Daaruit vloeit wat mij betreft een vraag aan u als lezer voort. De film is recent uitgezonden op TV en hieronder te zien.

https://www.human.nl/speel~POW_00416090~geloven-duivelse-dilemma-s~.html
Bron: www.human.nl

Als u de kans heeft deze film te kijken (hij duurt maar 40 minuten), zou u dan uw mening over de weergave van de islam willen geven? Bijvoorbeeld onderaan deze pagina of op onze Facebook Page. Alvast hartelijk bedankt!

Gauwain-twitter

Gauwain van Kooten Niekerk

docent Levensbeschouwelijke vorming, redacteur Het Filmgesprek

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.