Thomas Quartier (1972), monnik en academicus, is monnik van de St. Willibrordsabdij te Doetinchem en als wetenschapper verbonden aan het Titus Brandsma Instituut en aan de universiteit van Leuven en het Benedictijnse Athenaeum Sant’Anselmo te Rome. Hij schrijft geen droog-wetenschappelijke boeken voor vakgenoten, maar spreekt vanuit zijn eigen levenservaring de lezer aan, boeiend en verrassend.

Ging een vorig boek over woede, de opstandigheid die ieder ervaart over zoveel misstanden in het leven, veraf en nabij, in verleden en vandaag, over het verzet tegen het negatieve, in dit boek gaat het juist om hoe je omgaat met de hartstocht die veroorzaakt wordt door wat aantrekt als beminnenswaard.

Liefdeboek Cover B

De liefde is de meest fundamentele hartstocht die ons beweegt. Door te spreken over de geboden van de liefde presenteert Br. Thomas een positief en uitdagend uitgangspunt dat meer aanspreekt dan een uiteenzetting over de manieren waarop een mens tegen de liefde kan misdoen. Maar vooral door vanuit eigen ervaring te vertellen weet hij de lezer te raken.

Liefde is voor hem de kern van de christelijke boodschap. Ook in het leven van monniken draait het om de liefde. Noodzakelijkerwijs uit die zich in gevoelens. Die mogen niet worden onderdrukt, noch ontkend, maar dienen te worden geheiligd. Dat gebeurt door de anderen, God en medemens, maar ook zich zelf, volledig te accepteren en te respecteren. Goed omgaan met je gevoelens bepaalt de kwaliteit van je leven.

Daartoe formuleert hij tien liefdesgeboden. Geen verboden dus maar telkens een oproep om zich op waardige wijze met de kracht van het gevoel te verhouden. Om zich niet te laten meeslepen, om het liefdegevoel niet weg te drukken, maar om de juiste balans te vinden en zo het leven te vieren.

Dit zijn de tien liefdesgeboden:

Je zult diep graven.
Je zult God zoeken in de ander.
Je zult de ander vrijlaten op zijn tocht.
Je zult toelaten dat de ander je eerst liefheeft.
Je zult elkaar gehoorzamen.
Je zult samen in een kring gaan staan.
Je zult je innerlijk  met de ander delen.
Je zult elkaar aanvoelen.
Je zult samen het beste voortbrengen.
Je zult elkaar verlichten.

De toon is openhartig en inspirerend. Doorleefde spiritualiteit die aanzet tot zelfreflectie en gesprek. Een verslag van een hernieuwd bezoek aan Oerol op Terschelling biedt een mooi intermezzo. Het deelnemen aan dit grootste theaterfestival van Nederland zou hij hebben kunnen ervaren als een stoorzender. Maar zijn open, luisterende houding maakte het tot een leermoment dat in harmonie stond met wat hij beleefde tijdens het schrijfproces. Zwart-wit foto’s van Stijn Krooshof zijn meer dan versiering, maar dragen bij tot verbinding van de auteur met zijn lezer.

Br. Thomas noemt zijn essay in de het inleidende hoofdstuk een “een eerste, kleinschalige, theologische worp die voortkomt uit ervaringen in monastiek perspectief”. Die monastieke setting, het autobiografisch karakter, de eerlijke beschrijving van de besloten samenleving van broeders, gericht op het zoeken van God, zal zeker ook voor anderen van betekenis zijn, en het eigen bestaan verhelderen. Vanuit het recente verleden draagt de samenleving blijkens de vele misbruikschandalen ook binnen de kerk een zware erfenis mee van een verwrongen relatie met onze gevoelens.

De taal van de gevoelens kan in ieders leven een boodschap van liefde brengen. Br. Thomas helpt ons om voor die taal niet doof te blijven, haar niet te vrezen, maar haar als een geschenk te aanvaarden.

Op 27 augustus wordt ‘Liefdesgeboden’ gepresenteerd in Egmond-Binnen. Mogelijk worden in de Abdij van Berne en het klooster in Wittem in september en oktober ook presentatie-bijeenkomsten georganiseerd. Binnenkort vindt u hier meer informatie over deze bijeenkomsten.

Om dit boek te bestellen: klik hier.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
gerardm

Br. Gerard Mathijsen osb

Abt en monnik

Gerard Mathijsen (1937) trad in 1958 in bij de Sint-Paulusabdij in het Brabantse Oosterhout. In 1978 trad hij in bij de Sint-Adelbertabdij …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.