“Ik ben ronduit verbijsterd over de invloed van de voedsel- en tabakindustrie op ons bestaan. Ons genenpakket is afgestemd op 10.000 jaar geleden en helemaal niet op de moderne manier van leven, die ons via talloze commercials wordt opgedrongen. Gezondheid is belangrijker dan ooit tevoren, maar tegelijkertijd gaan we slordig met ons lichaam om. Natuurlijk kunnen we niet meer terug naar een bestaan van jagers en verzamelaars. Met mijn boeken probeer ik echter over te brengen dat je je leefpatroon zo kunt aanpassen dat het beter bij onze oorspronkelijke aanleg aansluit om daarmee het risico op welvaartsziekten als obesitas en diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer te verkleinen.
Als je me vraagt wat voor mij heilig is, dan is dat het recht op gezondheid. We zouden moeten werken aan een wereld waarin het vanzelfsprekend is dat je gezond blijft; daar moet je niet over na hoeven denken. Eigenlijk wil ik daarmee dus zeggen dat het leven zélf heilig is, maar dat klinkt zo religieus, terwijl ik niet godsdienstig ben. Het leven is zo mooi! Ik leef mijn leven uit verwondering, omarm het en houd van het intermenselijk contact. Het is overal en op verrassende plaatsen. Onlangs nam ik examens af op een internationale mastercursus. Een vrouw uit Sierra Leone deed examen. Nieuwsgierig vroeg ik haar of zij in haar taal liedjes kende over de intimiteit tussen een man en een vrouw, en of ze mij deze kon laten horen. Dat was misschien een wat ongebruikelijke vraag, maar zij begon enthousiast zo’n lied te zingen. Op een dergelijk moment denk ik: ‘Wat bijzonder dat ik deze vrouw mag ontmoeten!’
Voor mij is van belang dat we de dialoog aangaan. Niet denken dat je het beter weet, niet de moralist uithangen, maar samen uit- en onderzoeken hoe je gezonder kunt leven en je lifestyle kunt herinrichten. Zoek het gesprek op en stap over vooroordelen heen. We doen met het VUMC een onderzoek in het Islamitisch basisonderwijs en zien dit als een proces waar moslimvrouwen en wij iets leren over hun eetgewoonten. We doen of we alles weten, maar hoe eten zij eigenlijk thuis? Door hierover met elkaar in gesprek te gaan, probeer je samen te onderzoeken hoe hun manier van leven en de gezondheid van de kinderen op elkaar kunt afstemmen.
Mijn boeken schrijf ik omdat ik mijn kennis over ons lichaam en onze genen wil delen. Niet met een wijzende maar met een aanreikende vinger, want uiteindelijk bepaalt iedereen zelf hoe hij leeft.”
Heilig? is een project van Trouw, IKON, het Soeterbeek Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Nieuwwij.nl. Bovenstaand artikel werd eerder geplaatst in Trouw.