Begin september nam ik deel aan de interreligieuze en internationale bijeenkomst van Sant’Egidio met de titel ‘Peace is the Future’. 3 dagen, 30 paneldiscussies, 300 religieuze en levensbeschouwelijke leiders en nog eens zo’n 1000 geïnteresseerden gingen in Antwerpen met elkaar in dialoog over religie en vrede. Een jaarlijkse bijeenkomst sinds 1986 in de geest van Assisi, die te midden van een zeer bloedige zomer extra urgentie kreeg. Tijdens de openingsceremonie herinnerde Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, ons eraan dat “God with us” een bekende strijdkreet was in de loopgraven van de Grote Oorlog, precies 100 jaar geleden. De dubieuze relatie tussen religie en vrede in een notendop gevat. Abdel-Karim Allam Shawki Ibrahim, de grootmoefti van Egypte, veroordeelde in zijn toespraak alle geweld in naam van de islam. Minderheden die dergelijke claims en handelen baseren op hun religie baseren zich op onjuiste interpretaties van de Koran. Daarnaast hebben hun doelen “met alles behalve religie te maken”. Andrea Riccardi, de stichter van de Sint-Egidiusgemeenschap, concludeerde: “Oorlog kan niet heilig zijn! Alleen vrede is heilig, omdat het de naam is van God”.

Prachtige woorden in een Antwerpse schouwburg gevuld met rijzige religieuzen in stemmig zwart, getooid met lange baarden, keppeltjes en kleurige tulbanden. Vrede bleek echter al snel meer dan keurige monologen te vragen. Later in de conferentie stevenden panelleden boos de deur uit na een woordenwisseling. In een ander panel smoorde de voorzitter een discussie met de mededeling dat dit beter buiten deze zaal kon worden geadresseerd. Socioloog Bauman sprak achteraf gezien tijdens de opening profetische woorden: “Dialoog is een kunst. Het vraagt bereidheid om in gesprek te gaan met juist diegene die er tegengestelde ideeën op na houdt. Bewonder niet je eigen spiegelbeeld, kijk liever door het raam naar buiten. Zie de ander, erken dat jullie er andere ideeën op na houden en onderzoek de verschillen. De ander in al zijn anders zijn erkennen levert misschien frictie op. Het is echter een eerste stap richting dialoog en daarmee vrede. En misschien kom je er in een stevige dialoog achter dat je het zelf niet bij het rechte eind had”.

Om vrede de toekomst te laten zijn, ga ik daarom dit weekend de confrontatie aan. Ik wil de ander ontmoeten, op zoek naar onze overeenkomsten én verschillen. Echte vrede vraagt echte ontmoeting en dat gaat niet zonder schuring, botsing, verschillen van inzicht. Maak 21 september ook van jouw hart geen moordkuil, bewaar niet zomaar de lieve vrede maar kijk. Kijk naar de ander, hoor de ander en ga, in naam van de vrede, de confrontatie aan! Ruzie waar nodig mee om echte vrede te dienen.

Stefanie Schuddebeurs (@SLSchuddebeurs) is gefascineerd door sociale cohesie,  dialoog en zingeving. Ze werkt oa aan deze doelen als bestuurslid van Tabitha Ministries, een  stichting die wil bijdragen aan vreedzaam samenleven in Palestina en Israël. Kijk hier hoe jij aan vrede kunt bijdragen en lees hier verder over de bijeenkomst Peace is The Future 

Stefanie-Schuddebeurs

Stefanie Schuddebeurs

trainer, medeoprichter Luisteracademie

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.