Zoë Papa-i-ko-no-mou (oe)
Mijn naam rolt perfect uit de mond van mijn 3-jarige dochter. Zowel mijn voor- als achternaam vormen geen enkele uitdaging voor zowel mijn dochter als mijn zoon toen hij zo klein was. Waarom?
1. Interesse. Ik ben belangrijk voor hen en zij willen graag mijn naam goed uitspreken.
2. Oefening. Ze nemen de tijd om te oefenen.
3. Normaal. Ze vinden mijn naam heel gewoon en geen exotische lange brij van letters die hen angst aanjaagt of verwart.
De naam van mijn co-auteur Kauthar Bouchallikht werd een tijdje geleden ook weer eens verkeerd gespeld tijdens een publiek optreden. Zij schreef daar toen over op Instagram: “iemands naam goed spellen is het allerminste dat je kan doen om ervoor te zorgen dat we niet volledig tot de Ander worden gemaakt.”
In een interview met Intermediair voeg ik daaraan toe dat mijn naam snel leidt tot allerlei vragen wanneer ik mezelf voorstel: “‘Of ik krijg meteen een stortvloed aan vragen over mijn privéleven. Dat heb je snel als het gaat om een nieuw-Nederlandse naam.’ Mensen vragen bijvoorbeeld waar de naam Papaikonomou (Papa-i-ko-no-moe) vandaan komt, wat het betekent, of zij daar zelf ook is geboren. ‘Vragen die goed bedoeld zijn, maar ik heb niet in elke setting zin erop in te gaan. Het is niet leuk keer op keer – vaak als enige binnen een groep – verantwoording af te moet leggen over je naam.’”
In hetzelfde stuk geef ik samen met Rocher Koendjbiharie een aantal praktische tips om de uitspraak van een naam te leren:
“- Check iemands naam op LinkedIn. Het sociale medium heeft een tool waarbij mensen hun naam zelf kunnen uitspreken en kunnen toevoegen aan hun profiel om te beluisteren.
– Vraag iemand hoe diegene de naam zelf uitspreekt. Luister, oefen, en vraag vervolgens of je het goed zegt.
– Gelijkwaardigheid is belangrijk. Vraag in een groep niet aan één iemand om zijn of haar naam uit te spreken, maar vraag het aan iedereen. Of benoem dat je iedereen met bijvoorbeeld alleen een voornaam zult aanspreken.
– Maak er geen groot ding van. Stel niet gelijk allerlei persoonlijke vragen als de setting er niet naar is (dit kan natuurlijk wel als je elkaar beter leert kennen in een gesprek).”
Deze gedachtegangen verschenen eerder als post op LinkedIn.