Schijninclusie op de werkvloer:

– GELIJKheid nastreven ipv GELIJKWAARDIGheid
– Diversiteit zien als ‘projectje’ op een aparte afdeling
– Een sprint trekken ipv van een marathon lopen
– Verschuilen achter gezellige feestjes of workshops met lekker eten
– Machtstructuren en ongelijkwaardigheid in de samenleving niet erkennen én aanpakken binnen jouw (werk)omgeving
– GELIJKheid nastreven ipv GELIJKWAARDIGheid

Diversiteit en Inclusie kunnen niet zonder Gelijkwaardigheid.

 

Over Schijndiversiteit schreef ik eerder:

“Echte inclusie betekent dat diversiteit een structureel onderdeel wordt van alle gelederen in een organisatie. En dus niet een projectje hier, een poppetje daar. Voor ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ onderzochten we een deel van de vele projecten rondom diversiteit die er in de media zijn geweest de afgelopen jaren zoals trainee-trajecten, opleidingsprogramma’s, bewustwordingsworkshops enzovoort. Vaak (mede)gefinancierd door fondsen en overheidssubsidies. De gemene deler: het waren allemaal kortdurende projecten, die ophielden te bestaan wanneer het geld op was. ‘Dat zet weinig zoden aan de dijk.’ Zegt ook diversiteitsonderzoeker Andra Leurdijk hierover in ons boek. ‘Je moet langjarig in diversiteit investeren en het monitoren.’ Want ook dat viel op: al die (goedbedoelde) projecten werden nauwelijks geëvalueerd.

De projectmatige financiering rondom diversiteit waar veel fondsen of subsidies vanuit de overheid zich door kenmerken, werkt het denken in kortdurende projecten in de hand. En sterker nog, het maakt diversiteit soms zelfs tot een commerciële prikkel om geld te krijgen. Is het project voorbij en het geld op? Dan sneuvelt de aandacht voor diversiteit vaak ook. Het zou kunnen helpen als fondsen en overheid structurele aandacht, tijd en geld voor diversiteit en inclusie bij de aanvrager tot een voorwaarde maken om financiering te kunnen ontvangen.”

Het volledige artikel is hier te lezen.

Deze gedachtegangen verschenen eerder als post op LinkedIn.

Zoë-4-kopie-mini

Zoë Papaikonomou

Schrijfster, onderzoeksjournaliste en docente

Zoë Papaikonomou is schrijfster, onderzoeksjournaliste en mediadocente. Haar werk is gericht op diversiteit, inclusie en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.