Wat is het geheim van haar succes? Volgens sportleraar Yvonne L’Amie omdat de sportschool laagdrempelig is en het aanbod op maat van de groep. “Behalve dat de contributie laag is en mensen niet binnen twee weken hoeven te beslissen of ze willen blijven, laten we iedereen in zijn waarde en dragen we dat ook uit. Juist omdat iedereen verschillend is, voelen mensen zich thuis. Iedereen komt hier met hetzelfde doel: bewegen. Voor de een is dat gemakkelijker dan de ander, maar dat is niet van belang”. “Je mag hier zijn wie je bent. Niemand wordt beoordeeld op zijn uiterlijk of afkomst en als iemand toch opmerkingen heeft, worden die door het personeel meteen bespreekbaar gemaakt. Dat helpt. Zo werken we aan een veilige omgeving voor iedereen. Wij zien geen kleur meer”, zegt Wensink. Deelnemers kiezen zelf in welke kleding ze komen sporten. Daardoor kunnen vrouwen met hoofddoekjes sporten tussen de mannen.
Voor veel mensen gaat er dankzij het sporten letterlijk een wereld open. Voor met name allochtone vrouwen is het vaak een eerste stap uit hun isolement. En het blijft niet bij sporten alleen. Door met elkaar te sporten gaan volwassenen en kinderen zich voor elkaar interesseren en raken ze bij elkaar betrokken, er ontstaan boeiende gesprekken en in sommige gevallen vriendschappen. Door de sportschool hebben enkele allochtone jongens de stap gezet om sportleraar te worden waardoor ze rolmodellen zijn geworden.
Wensink’s sportschool is inmiddels een begrip geworden in Arnhem. “Met ruim 800 leden is er een enorm netwerk ontstaan om nieuwe initiatieven te ontplooien en de juiste mensen met elkaar te verbinden”, vertelt L’Amie. Wensink vindt inmiddels makkelijk ingang bij subsidiegevers als gemeente en woningbouwcorporaties voor nieuwe plannen, maar ook bij particuliere sponsors. Voor fietsprojecten voor allochtone vrouwen, ‘bewegen op recept’ en om het mogelijk te maken dat talentvolle jonge sporters aan wedstrijdsport kunnen doen. Zij spreekt inmiddels ook regelmatig op conferenties over integratie, waar ze overigens weinig concreets tot stand ziet komen “Het is soms zo eenvoudig. Bespreek de vooroordelen. Dan ontstaat er begrip. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.” Marian Wensink is de spin in het web, maar zorgt er ook voor dat de sportschool zonder haar in dezelfde sfeer en openheid door kan gaan.
Ik wil wel eens zien hoe hoofddoekdragende vrouwen tussen mannen sporten!
Getver. Weer zo’n multicultiprojectje dat mensen wil ‘verbinden’. En mevrouw zegt nota bene zelf niets terecht te zien komen van ‘integratie’. Nee, dat moet ook helemaal niet. En we moeten vooral geen ‘begrip’ proberen te kweken. Wat een zeventiger jaren Sociale Academiekletspraat.