Ik zat midden in seizoen 2 van Daredevil toen de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel plaatsvonden. Meteen klonken op de sociale media goed bedoelde en minder goed bedoelde woorden over het aanpakken van terrorisme. Maar het was Matt Murdock die mij daadwerkelijk hielp bij het vinden van een juiste verhouding tot de dilemma’s over geweld, die ook Brussel weer voortbracht. Beter dan menig opiniemaker dat deed in de krant of op internet.

Kennelijk ben ik niet op zoek naar de zoveelste opinie, maar wil ik voorgesteld worden aan een alternatieve werkelijkheid. Zoals in deze televisieserie, waarin verrassende connecties gemaakt worden tussen aloude waarden en een nieuwe realiteit. Met dit inzicht verandert ook mijn visie op de rol van de theoloog. Niet prediken. Niet actievoeren. Nee, de theoloog moet een ondernemer in het leggen van verbindingen zijn. De theoloog als concept-denker.

Het verhaal van God en de wereld is een verhaal van steeds opnieuw contact leggen. Ik realiseer me dat ‘concept-denker’ wat duur klinkt, maar het is eigenlijk heel simpel. Een concept betekent zoiets als bijeengebracht. Een theoloog brengt mensen of ideeën bijeen. Hij of zij hoeft niets nieuws te doen of te zeggen, maar juist het bestaande aan elkaar te knopen, zodat mensen zelf tot nieuwe inzichten komen.

God verhoedde het dat de theoloog op een zolderkamertje gaat zitten bedenken hoe de wereld veranderd moet worden. Hij of zij moet op pad om te proeven, te ruiken, te aanschouwen en in actie te komen. Als iemand een mooi initiatief heeft genomen, zeggen we ook niet voor niets “wat een goed idee dit …”. Trek dus je stoute schoenen aan en bedenk verrassende concepten rond actuele thema’s.

Ik sprak recent een buurtbewoner van een leegstaande kerk. Hij vertelde me dat hij erg teleurgesteld is in de kerkelijke gemeenschappen. Het probleem, zo vertrouwde hij me toe, is dat gelovigen de kerk beschouwen als hun tempel. Ze eigenen de plek toe. En wat hen niet zint, wordt niet getolereerd.

Ik wil niet met deze man in discussie gaan, want waarschijnlijk heeft hij nog gelijk ook. Nee, ik wil het tegendeel bewijzen door een plan te bedenken voor die leegstaande kerk. Een nieuwe concept voor die kerk, zodat deze man een alternatieve én betere voorstelling te zien krijgt.

joel

Joël Friso

Programmamaker en Filmkenner

Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.