Het is verkiezingstijd. Partijen halen vanwege de campagnes hun pr-machines en spindoctors van stal. En zo ook Thierry Baudet, die de afgelopen maanden een verassend charmeoffensief voerde naar de islamitische gemeenschap. Zo ging hij in gesprek met Youtuber Salaheddine over de dood en het hiernamaals, en gaf hij aan “mooie aspecten te zien binnen het islamitische geloof”. En wie Thierry kent, weet dat hij ook muzikale talenten heeft, maar wat veel mensen niet hadden verwacht is zijn ‘collab’ met de Marokkaans Nederlandse rapper ‘Skiezo’ uit Den Haag, waarin Thierry vrolijk de beats maakt achter zijn geliefde piano (of was het stiekem toch een keyboard?). Ook postte hij kort voor de verkiezingen een story op zijn Instagram met de Nederlands Albanese sport influencer ‘Kosso’.
Met als klap op de vuurpijl deed Baudet ook nog eens mee aan een kookprogramma van de Islam Omroep. Het gesprek tussen hem en de presentator ging toch iets anders dan hij had verwacht. Goedgehumeurd begint Baudet met een arm om de schouder van de presentator en introduceert zijn gerecht met: “We gaan een pastaatje klappen”. Aan deze grappige en tegelijkertijd ongemakkelijke en stereotyperende poging tot toenadering (waarschijnlijk had hij een paar straattaal woorden geleerd van de rapper Skiezo) komt snel een eind wanneer de presentator hem vraagt naar de partijstandpunten van de FvD als het gaat om de islam. Thierry ontwijkt deze vragen actief, stamelt wollige taal uit, beschuldigt (of beter: gaslight) de presentator dat hij vervelend doordramt en zegt onverschillig dat hij er niks van vindt en ontkent compleet het bestaan van een islamdebat in het Nederlandse politieke landschap. In plaats daarvan heeft hij het liever over “de mooie dingen in het leven, de liefde en de zonsopgang”. Dacht hij misschien bij Astro TV te zijn? Dit is toch echt de Islam Omroep.
Toch probeert Baudet ook af en toe ogenschijnlijke overeenkomsten te noemen tussen het islamitische electoraat en de FvD. Zo zouden moslims ook tegen de ‘klimaatgekte’ zijn en kritisch zijn op de ‘vredesmissies’ van Westerse mogendheden in oorlogsgebieden, en keren zij zich volgens hem tegen de progressieve LHBTQ+ trend. Hoewel er zeker overeenkomsten kunnen zijn tussen een deel van het islamitische electoraat en de standpunten van FvD, lijken deze gemeenschappelijke punten voor FvD vooral te dienen als een gelegenheidsalliantie met deze kiezersgroep. Want Baudet wil geen herkenbare moskeeën in Nederland die het stadsbeeld zouden domineren en hij benadrukt meermaals in het gesprek dat hij geen moslim is, een Nederlander is, een ‘andere identiteit’ heeft dan zijn gesprekspartner en het leuk vindt om in een land te leven waarin mensen “een beetje lijken op hem”. Wanneer de presentator daarop inhaakt en vraagt of hij volgens Baudet dan op hem ‘lijkt’, antwoordt Baudet: “Nee natuurlijk niet, jij bent toch Marokkaan en moslim, we zijn toch anders, hele verschillende mensen”. Later in het gesprek zegt Baudet dat hij het “gelul” vindt dat de presentator zich óók Nederlands voelt.
Zoals Nourdeen Wildeman terecht opmerkte, is het meest consistente in Baudet zijn ontwijkende, vage en geïrriteerde opmerkingen dat hij continu vanuit zichzelf het onderscheid maakt tussen “Ik ben een Nederlander en jij een moslim” of “Ik ben een Nederlander en jij een Marokkaan”, tot zelfs expliciet “natuurlijk lijken wij niet op elkaar”.
Het wordt duidelijk dat Baudet geen kritisch, schurend en botsend gesprek had verwacht maar veel liever, zoals hij zelf aangeeft, een “relaxter” gesprek wilde voeren. Baudet houdt meer van rappen met moslims, zoals Skiezo, of sporten met Kosso, en bij de Islam Omroep had hij liever gewoon lekker “pasta geklapt”. Maar wanneer het gaat om de zorgen van de islamitische gemeenschap, zoals bijvoorbeeld minister Wiersma’s plan om islamitische weekendscholen aan te pakken, wat door zijn eigen ambtenaren en de landsadvocaat wordt ontraden vanwege de onhaalbaarheid, onuitvoerbaarheid en ongrondwettelijkheid van het plan, dan is Baudet stil of onverschillig in het gesprek.
Het is duidelijk dat de politiek geëngageerde moslimkiezer die opkomt voor zijn of haar rechten en volwaardig onderdeel wil zijn van Nederland, niet gewaardeerd wordt in ‘Forumland’. Baudets oriëntalistische beeld van de Nederlandse moslim als makkelijk stemvee is inmiddels afgebrokkeld wanneer hij aan het einde van het gesprek handenschuddend aan de presentator toegeeft: “Dit viel niet mee, dit viel niet mee…”.
De betreffende aflevering van de Islam Omroep met Thierry Baudet kan hier worden bekeken. De Islam Omroep is nog niet toegelaten tot het publieke bestel. Het lukte de aspirant-omroep in 2020 niet de verplichte 50.000 betalende leden te behalen. Over enkele jaren is er weer een kans een nieuwe omroep te beginnen en zendtijd te krijgen op de publieke televisie.