Op woensdag 19 maart is het weer zover: verkiezingen. De loper naar de lokale stembussen wordt al schoongeveegd. Menig al dan niet doorgewinterd politicus profileert zich in de media. De politieke scene roert zich en beweegt zich naar buiten. Drukke evenementen worden bezocht met rode rozen of tomaten, groene sjaals, blauwe vaantjes of andere attentie. Kinderhoofdjes worden ongevraagd geaaid en men gaat op de foto met menig bejaarde landgenoot. Een stevige knuffel voor de medemens met andere culturele of religieuze achtergrond is snel gegeven.

De meeste mensen spelen dit spel mee. Ze zijn ermee vertrouwd geraakt in verkiezingstijd. Het is een uitgelezen kans met een BN’er op de foto te gaan of beter nog: ’s avonds bij het acht uur journaal zelf vijftien seconden in beeld te komen, bejubeld door familie en vrienden, terwijl bier en borrelnoten gretig aftrek vinden. What you see is what you get: politici die vooral het partijbelang voorop stellen en stemmers die op komen draven om gebruik te maken van het ooit zwaar bevochten recht om iets van invloed uit te oefenen. Overigens zit straks volgens de prognoses 50% thuis op de bank.

Het is tijd om de stemmen te stemmen! Het is tijd om in te zetten op close harmony, een van de moeilijkste vormen van samen zingen. De uitdaging zit in de verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en de groep. Naast de nodige zangtheorie en -techniek dient er veel aandacht te zijn voor lastige toonafstanden, luisteren naar samenklanken en zuiver zingen. Allen dan kan een goed stuk worden neergezet. Als regels en wetten, als kreten weinig meer dan hol blijken te zijn en verkiezingen steeds meer het karakter van een tv-commercial krijgen, is stemmen een loze handeling geworden. Het is op veel gebieden een knelpunt: oude stelsels en protocollen, ideeën en ideologieën zijn onderhevig aan slijtage.

De tijd is zich aan het ontworstelen aan wat niet langer werkt en snakt naar nieuwe manieren van omgaan met elkaar. Want wat voor vrijheid is het, die op gelijke hoogte naast volk staat in PVV? En wat wordt bedoeld met volk? Op welke wijze onderscheidt de c van christen in CDA en CU zich positief tegenover andere partijen? De s van socialisme in SP wordt steeds minder vanzelfsprekend in een tijd waarin de individualisering primair aan de orde is. En de a van arbeid in PvdA: waar staat arbeid voor in een tijd waarin de werkloosheid stijgt en werken met de handen geen ideaal meer is? Ook de andere kant is waar: weinig stemmers verdiepen zich nog in de programma’s, maar gaan af op wat ze horen en zien in de media of baseren hun keuze op wat er in de eigen kring verkondigd wordt.

Existentiële participatie ontstaat in een sfeer van gelijkwaardigheid, van serieuze betrokkenheid op algemeen welzijn en eerlijke verdeling van gewonnen welvaart en op eerlijke informatie en educatie. Noem het solidariteit of anders, maar het reikt verder dan het eigen erf. Mensen zijn meer betrokken bij wat er in de maatschappij aan de orde is, wanneer dat aansluit bij wie ze zijn, hoe ze leven en wat ze belangrijk vinden in dat leven. Dat overstijgt een visie die zich verengt heeft tot politieke ideologie en vooral instrumenteel en functioneel denken en handelen.

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast