Braaf deed ik dat. En dus was ik er bij, die massale, maar onvergetelijke bijeenkomst afgelopen woensdag.

Verhalen

Wat mij vooral bij bleef van deze intimate conversation is dat Obama het belang van verhalen vertellen benadrukte. Alleen door verhalen te vertellen kun je interesse van anderen wekken voor jouw ervaringen en daardoor voor jou. Maar ook: door de gewone, alledaagse verhalen te vertellen kun je anderen laten weten wat je meemaakt en hoe je dat ervaart. Daardoor kan duidelijk worden wat mensen mee maken, als zwarten, als minderheden, als vrouwen. Omdat het nog steeds gescheiden werelden zijn, die van zwarten en witten, minderheden en meerderheden en mannen en vrouwen.

Vraag is en blijft: hoe krijg je mensen zover dat ze naar jouw verhaal wíllen luisteren, echt geïnteresseerd zijn in een ander? Michelle Obama gebruikt haar positie als First Lady, en de publieke nieuwsgierigheid naar haar ervaringen die daarbij hoort, om haar verhaal als zwarte vrouw te vertellen.

17.000 mensen zaten er in de zaal en toch was het echt wat was beloofd: een intimate conversation met Michelle Obama. Want dat is wat Obama doet, een gevoel van intimiteit creëren, van gekend en gezien worden. Mensen werden erdoor geraakt, ik sprak vrouwen uit Mongolië en Polen, de laatsten waren speciaal uit Warschau naar Amsterdam gekomen om haar te horen. Mensen willen geraakt worden, sterker nog: ze hunkeren ernaar.

obama1
Beeld door: Youtube/RV

Nôtre dame

Een paar dagen eerder keken we met ontzetting naar de brandende Nôtre Dame in Parijs. Wat mij ontroerde: de beelden van mensen die, en masse, buiten op straat geknield, samen bidden en Ave Maria zingen. “Wat is dat toch?”, vroeg ik mij af, “waarom raakt dit ons wereldwijd zo?” Een vriend belde uit México. Hij was zeer ontdaan. “Deze kathedraal is gebouwd door mensen die ernaar verlangden dicht bij God te komen. In dat verlangen waren ze in staat om boven zichzelf uit te stijgen. En dat zien we bijna niet meer vandaag de dag. Nu is het America First en Me first”. Ik denk dat hij een punt heeft.

The Passion

Het verlangen naar verbondenheid en de mogelijkheid boven jezelf uit te stijgen om een belang te dienen dat groter is dan jijzelf, we zagen het ook weer bij The Passion, Witte Donderdag uitgezonden door EO/KRO-NCRV.

Ook een massaal gebeuren, 20.000 aanwezigen en miljoenen kijkers.

Ook hier: mensen die geraakt willen worden, zich verbonden willen voelen vanuit een besef dat er belangen zijn die groter zijn dan zijzelf.

En ook hier is het een verhaal dat centraal staat, van strijd, van winst en verlies, van alledaagse en minder alledaagse zaken.

Michele Obama heeft de clou te pakken: elkaar verhalen blijven vertellen is de enige manier om gekend te kunnen worden én om bekendheid te geven aan wat we meemaken. Aan alledaagse, maar zeker ook aan minder alledaagse zaken, waardoor we kunnen uitstijgen boven onszelf.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier

Voorzitter nationale UNESCO-commissie

Kathleen Ferrier was Kamerlid voor het CDA van 2002-2012. De afgelopen vijf jaar heeft zij in Hongkong, China, gewoond en gewerkt. Sinds 1 …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.

Advertentie

Kloostercast