De documentaire Fitrah is de tweede film van producent en regisseur Muhsin Hendricks van de organisatie The Inner Circle uit Zuid-Afrika. In de film wordt de strijd van seksueel diverse moslims weergegeven. Enkele moslim LHBT’s uit verschillende landen hebben hiervoor hun verhalen met de filmmaker gedeeld: homoseksuelen uit Somalië en Indonesië die verkracht werden omdat ze hetero moesten worden en op die wijze ook betere moslims werden, aldus hun verkrachters, en transgenders die door hun familie werden verbannen en in de straatprostitutie belandden. Ook twee Nederlandse LHBT’s werden geïnterviewd. Hieruit kwamen de innerlijke strijd en de relatie tot hun familie en gemeenschap duidelijk naar voren.

Na de vertoning van Fitrah was er gelegenheid om vragen te stellen aan Muhsin Hendricks, Amina Wadud en het bestuur van Maruf. De reacties vanuit het publiek waren positief, maar pas na een periode van stilte die door de heftige verhalen uit de film ontstond. Een van de aanwezigen uit het publiek vroeg of we in de moslimgemeenschap eerst op de emancipatie van vrouwen moeten wachten om vervolgens ook aan homo-emancipatie te denken, zoals het in het Westen ook ging. Amina Wadud zei hierop: “Ik weet niet in hoeverre we het lange proces van vrouwenemancipatie in het Westen kunnen vergelijken met vrouwenemancipatie binnen de moslimgemeenschap, maar ik ben ervan overtuigd dat er geen volgorde, regels of gebruiksaanwijzingen zijn voor deze complexe processen.” Dino Suhonic, projectleider van Ma’ruf, voegde toe dat de processen juist heel complex zijn omdat deze twee doelgroepen ook te maken hebben met meervoudige discriminatie. Op de vraag of hij in een ander land hetzelfde werk kon doen, zei Muhsin Hendricks: “Ik heb het geluk dat ik in Zuid-Afrika woon. Onze grondwet beschermt LHBT’s. In een ander moslimland zou dit mij zeker niet lukken.”

De kick off van de MarufMessages was al met al bijzonder geslaagd. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig, waaronder bekende Nederlanders, politici, beleidsmakers en moslim LHBT’s. Aan de filmavond werkten mee: HTIB, VON en COC Nederland.

Dino Suhonic is projectleider van Stichting Ma’ruf. Voor meer informatie: www.stichtingmaruf.com.

Dino Suhonic

Dino Suhonic

Directeur van Stichting Maruf

Dino Suhonic is queer moslim en publiceert over diverse gender-gerelateerde vraagstukken. Hij is directeur van Stichting Maruf, het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.