Het Caribisch gebied is een prachtig tropisch gebied met verschillende eilanden van klein tot groot. Een gebied dat veroverd is door diverse kolonisatoren van Groot-Brittannië, Spanje tot Portugal. En niet te vergeten het later gevormde Koninkrijk der Nederlanden. In dit prachtig tropisch domein beschikt Nederland over een aantal eilanden, met name Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba en Sint Maarten. De historie van al deze eilanden is bekend van de oorspronkelijke bewoners tot de afstammelingen van de Afrikaanse tot slaafgemaakten en anderen. Gaandeweg de historie hebben de eilanden na de afschaffing van de slavenperiode hun eigen weg gekozen, maar wel in koninkrijksverband.
De eilanden hebben zich tot op zekere hoogte kunnen ontwikkelen, waarbij onderwijs cruciaal blijkt te zijn. Na deze onderwijsperiode hebben de leerlingen die door willen studeren de mogelijkheid om onder andere een universitaire studie te doen aan de universiteiten van Aruba en Curaçao. Maar anderen kiezen ervoor om direct naar het moederland, Nederland, te reizen om een studie te doen aan een van de diverse hogescholen en/of universiteiten. En het is natuurlijk geweldig dat deze leerlingen of studenten hun dromen willen waarmaken in het koude kikkerland. Tijdens hun studieperiode zijn ze ver van huis zonder hun directe familie. Dus het is dan mogelijk even wennen voor ze in deze maatschappij met ietwat andere normen en waarden, als die er überhaupt nog zijn.
De studiejaren vangen aan en dan start het nieuwe studieleven zonder de directe familie. En dan komen nog de feestdagen bij die sommigen niet kunnen vieren met hun familie op de eilanden. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk! De student stemt met de familie overzee af om te komen voor de feestdagen. En aangezien de nationale vliegmaatschappijen volgens mij het monopolie hebben op de lijnen naar de ABC-eilanden, dan is dat hoogstwaarschijnlijk de enige plek om een ticket te boeken. Het punt is echter dat door deze monopolie de tickets onbetaalbaar blijken te zijn voor de meerderheid van deze studenten. Er zullen natuurlijk enkele zijn met gegoede ouders die het makkelijk kunnen betalen. Of studenten die er naartoe hebben gespaard. Maar ondanks dat zijn de tickets onbetaalbaar. Om de prijs eens te noemen: het komt neer op ongeveer drieduizend (!) euro voor een retourtje met een van de nationale carriers naar de eilanden toe. Wie kan dat nu makkelijk ophoesten? In een periode dat een student en mogelijk anderen de feestdagen willen doorbrengen bij hun familie.
De Nederlandse Caribische eilanden kunnen worden gezien als binnenlands gebied van het koninkrijk. En de burgers van deze gebieden hebben dezelfde nationaliteit als alle overige Nederlanders. In dit licht zou het denkbaar moeten zijn om de vluchten naar de eilanden te zien als binnenlandse vluchten voor ingezetenen waar een redelijke betaalbare prijs aan verbonden is. Aan de andere kant opent het de deuren voor meer ingezetenen om te reizen naar de eilanden. Dit heeft ook het voor- of nadeel dat de toeristische economie van de eilanden zou kunnen toenemen. Maar in essentie gaat het erom dat door de classificatie binnenlandse vluchten de tarieven voor de tickets naar de eilanden goedkoper en betaalbaar worden voor de ingezetenen. De niet ingezetenen kunnen dan eventueel tegen een hoger tarief die kant op reizen. Want op de vluchten zijn er genoeg reizigers van andere landen die reizen met de nationale carriers naar de eilanden.
Het klinkt vast en zeker gecompliceerd. Of misschien zelf utopisch! Maar ik wil een signaal afgeven aan de nationale luchtvaartcarriers over hun dure tickets die over en weer families en studenten (mogelijk) gescheiden houden tijdens de feestdagen, met name de kerstdagen en jaarwisseling. Betaalbare tickets binnen het Koninkrijk kunnen duurzame familiebanden en verbindingen bevorderen.
Laten we beginnen bij een onderzoek haalbaarheid SNLL Surinaams Nieuwe Luchtvaart Lijn en stoppen met verwachtingen hebben van een failliet bedrijf. We moeten zelf gaan ondernemen.
De Caraïbische eilanden en veel andere eilanden en eiland staten lijden onder de Klimaatverandering. Vliegen is een van de oorzaken van de Klimaatverandering.
Ik pleit ervoor dat de rijke landen en de rijke gebiedsdelen van Nederland een substantiële bijdrage leveren aan de gevolgen van de Klimaatverandering op de Caraïben en andere eilandstaten.
Goedkoper vliegen is geen oplossing maar maakt het alleen maar erger!!!