En toch vind ik heilig een waardevol woord en zou ik het deze maand graag over een andere boeg gooien. Mijn pubers gebruiken het woord heilig als ze iets geweldig vinden: ‘Oh dat nummer is écht heilig!’ Die ene song is kennelijk zo bijzonder dat het van een andere orde is dan andere liedjes. Heilig betekent in het Hebreeuws: ‘apart, apart gezet’ (en dat in positieve zin).

En zo heb je vast ook allemaal iets wat je heilig is. We kennen allemaal de vraag: wat zou je meenemen als er brand uitbreekt in je woning? Je komt dan uit bij de dingen die jou echt niet mogen ontbreken. Die jouw verhaal helpen vertellen. Een heilig object is iets waar je een verhaal bij hebt, dit heiligs verwijst boven jezelf uit naar een grotere verbinding met degenen voor jou, door jou, met en na jou. Heilige objecten vertellen je iets over waar je vandaan komt of over wie je bent. Waar je hart ligt en waarom.

Wat is jou heilig?

Heilig raakt bij mij aan een gevoel van eerbied. Voor iets heiligs of iemand die door zijn of haar gedrag naar iets heiligs verwijst doe ik graag mijn jas uit, kan ik stilvallen of maak ik een buiging. Deze persoon of deze handeling laat mij iets zien van een andere orde.

Waar of voor wie zou jij een buiging maken?

Die ervaring van heiligheid heeft te maken met iets of iemand die mij verder wijst. Naar de kern. Die een appél doet op een groter goed voorbij het eigen hachje, het eigen gelijk of succes.

Het is het makkelijkst om het te laten bij het heiligen van een ander, een ander te vereren, terwijl ik ergens ook een stem hoor die mij zegt: wees niet bang, kom tevoorschijn.

Waar vinden we in onze maatschappij heiligheid die we willen koesteren? Ik moet als eerste denken aan de sfeer van diepe verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid die ik kan ervaren bij een uitvaart. En hoe krachtig we dan gezamenlijk tevoorschijn kunnen komen. Ieder zet zijn of haar beste beentje voor en samen zijn we veel meer dan de som van onze delen. En dan hoor ik mensen vragen: Waarom toch alleen vandaag?

Wat is volgens jou voor ons allemaal heilig? En doe jij daar zelf aan mee?

claartje-kruijff-01-960-540

Claartje Kruijff

Theoloog

Claartje Kruijff (1971) is psycholoog en theoloog. Claartje was jarenlang werkzaam als consultant in Londen en Amsterdam, tot ze zich …
Profiel-pagina
Al 12 reacties — praat mee.