In Nederland mag je elke gedachte of mening die je hebt hardop uitspreken, zonder dat je daarvoor in de gevangenis belandt. Maar de laatste tijd maak ik me zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Tegenwoordig slaan we wel eens door in het ongefilterd delen van onze meningen. Op straat en op social media móeten we over alles een oordeel hebben. En geven. Mijn nicht met overgewicht wordt gebashed op sociale media en krijgt in haar werk geen promotie. Mijn buurman die homo is, loopt niet hand in hand met zijn vriend op straat omdat hij bang is om te worden uitgescholden of aangevallen. Een vriendin, een moslima, wordt mét hoofddoek uitgemaakt voor terrorist, maar zónder hoofddoek voor hoer. En mijn vriend die een kleur heeft, krijgt racistische opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd.
Je mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Een ongezouten mening op zijn tijd kan een ingeslapen discussie ook een nieuw leven inblazen. Alleen lijkt het wel of we vergeten zijn, dat we onze mening geven om mee te doen aan een goed gesprek. Echte discussies heb ik nog wel eens in de kroeg als ik met een biertje en een stel vrienden het nieuws bespreek. Op andere plekken mis ik die. Op straat verschuilen we ons in de massa en online lopen anonieme commentaren uit op vervelende berichten, pesten en haatmail.
Als we een tolerante samenleving willen zijn, moeten we daar ons best voor doen. We moeten ons in elkaar verplaatsen, om elkaar te begrijpen. En om elkaar te kunnen begrijpen, moeten we naar elkaar luisteren en met elkaar in gesprek gaan. Zomaar hard iets roepen is niet het toppunt van democratie. Iets met aandacht zeggen, levert wel een bijdrage. Daarom heb ik een nieuwe campagne; deze keer mét beeld voor extra zichtbaarheid en kleur.
Met de campagne Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn, wil ik iedereen inspireren om de verruwing op straat en online tegen te gaan, en laten nadenken over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt.
Laten we de vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om van de maatschappij juist een mooiere plek te maken.
Loesje
Loesje gebruikt bij de campagne Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn voor het eerst beeld! Loesje werkte hiervoor samen met illustrator Xaviera Altena. Xaviera verwerkte één van de mooiste Loesje-teksten in een kleurrijk beeld. Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn, is een tekst die mensen aanzet na te denken over de verantwoordelijkheid die bij vrijheid hoort. Loesje hoopt dat de campagne de verharding tussen mensen op straat en online tegen gaat.
Voor de iedereen die Loesje wil helpen met het uitdragen van deze gedachte zijn er actiepakketten te bestellen waarvoor je alleen de verzendkosten betaalt. De actiepakketten bestaan uit grote kleurenposters, stickers en ansichtkaarten van de illustratie. Ook kunnen gezeefdrukte draagtassen en pins besteld worden.