Is het geloof ten prooi gevallen aan de vrijgevochten jaren zeventig en welke invloed hadden de roerige jaren tachtig, toen kerk en dogma’s steeds meer onder vuur kwamen te liggen? Wat hebben we de afgelopen vijftig jaar verloren en wat koesteren we nog? Toen was geloof heel gewoon is een trip dwars door Nederland, langs biblebelt en grachtengordel. In zijn zoektocht naar de waarde van het geloof toen en nu, spreekt Knevel met bekende en onbekende Nederlanders en brengt hij een bezoek aan diverse oud-EO’ers.
Bijzondere ontmoetingen
In de eerste aflevering van Toen was geloof heel gewoon gaat de EO-coryfee onder andere in gesprek met Freek de Jonge. Hoe kijkt hij, als zoon van een dominee, naar de ontwikkeling van het geloof in Nederland? “Verder heb ik een bijzondere ontmoeting met Lida Ritzer”, zegt de presentator. “Al veertig jaar lang bezoekt zij de Jakobuskerk in Utrecht waar ze is getrouwd en haar kinderen zijn gedoopt. Nu sluit de kerk noodgedwongen haar deuren.” Ook gaat Knevel in gesprek met zijn eigen dochter Marije. Hoe ging het vroeger bij hen thuis?
Vijftig jaar EO
Het programma Toen was geloof heel gewoon is gemaakt in het kader van het 50-jarig bestaan van de EO. De omroep werd in 1967 opgericht en vertelt al vijftig jaar verhalen waarin geloof, hoop en liefde centraal staan.
‘Toen was geloof heel gewoon’
Vanaf zaterdag 29 juli, 19.45 uur, NPO 2
Wanneer we te spreken komen over geloven wordt bedoeld het geloven in God. Het probleem was in die goeie ouwe tijd dat elke geloofsgemeenschap zo zijn eigen christelijke godheid had die het beste was, de meest ware en echte. O, wee als je je bekeerde tot de verkeerde club. Satan zou je weten te vinden en ook wanneer je vrijde en trouwde met iemand die de verkeerd godheid aanbad. In de hel vierden ze feest, geloof me maar. Die tijd is voor velen gelukkig voorbij en relatief weinigen een vloek voor deze wereld. Wat nu precies het probleem is met satan weet ik niet, want ik begreep bij het begin van het boek Job dat satan gewoon op thee visite kwam bij de Eeuwige. Hoe dan ook het geloof in God maakten veel mensen ongelukkig door de uitleg van Goddeskundigen die precies wisten waar God helemaal blij van werd en anderzijds helemaal woest van werd. Gelukkig laten de meeste mensen zich niet door Goddeskundigen ringeloren. Of een mens wel of niet in God geloofd, wat maakt het uit. Het gaat toch om onze concrete daden in deze wereld. Of het moet zijn dat in niet God gelovigen eeuwig gebraad worden, of in diepe duisternis verblijven en dit wel voor eeuwig. Misschien toch reden om in God te gaan geloven, maar dan wel natuurlijk in de enige echte en ware. Ik weet zeker dat de EO de twijfelaars graag een helpende hand toesteekt.
Ik zou zo graag ook willen horen op tv hoe in de P.K.N. het geloof word beleefd.
bv in Heerenveen bij Trinitas