jmaHet omstreden ínreisverbod voor moslims van president Donald Trump. De geadverteerde uitspraak “doe normaal of ga weg” van premier Mark Rutte. Aanleidingen waardoor opnieuw het debat is losgebarsten over de aard en de grenzen van wat we onze beschaving noemen. Maandag 6 februari wordt dit actuele thema besproken tijdens het debat Een kwestie van beschaving. Onder leiding van Wilfred Scholten, met geschiedkundige en columnist James Kennedy, theologe Mechteld Jansen, rapper, schrijver en maatschappijleraar Massih Hutak en historicus Arend-Jan Boekestijn. Zullen zij tot een consensus komen over de toekomst van onze beschaving?

Eigen gelijk
James Kennedy, Amerikaan en auteur van Beknopte geschiedenis van Nederland, vraagt zich af of het spreken over beschaving niet vooral voortkomt uit de wens om anderen je eigen gelijk op te leggen. Hij trapt het debat op 6 februari af met een terugblik op de historie van de Nederlandse beschaving en houdt een pleidooi voor pluralisme in de samenleving.

Religieuze wortels
Daarnaast komt de vraag aan bod of de Nederlandse beschaving wel kan zonder haar religieuze wortels. Theoloog Mechteld Jansen en historicus Arend Jan Boekestijn gaan met Kennedy hierover in gesprek. Ook rapper, schrijver en leraar maatschappijleer Massih Hutak die onlangs Mark Rutte repliek gaf in een eigen open brief “Aan alle jongeren van NL’, spreekt zich hierover uit. Het gesprek spitst zich toe op inburgering en onderwijs als de twee momenten waar beschaving opgelegd wordt.

Omgangsvormen
Nu de bevolking diverser wordt, groeit het belang om deze omgangsvormen duidelijk te benoemen. Wat is de aard van onze Nederlandse polder-samenleving en wat zijn de grenzen van wat we onze beschaving noemen? Moeten we daar via inburgering en onderwijs alleen nieuwkomers en jongeren vertrouwd mee maken? Of wordt het tijd om die gedeelde normen eens iedereen onder de neus te wrijven.

Een kwestie van beschaving
Maandag 6 februari Een kwestie van beschaving, over de collectieve moraal en de verbreiding daarvan, onder leiding van Wilfred Scholten. Een debat georganiseerd door de Rode Hoed en ForumC in samenwerking met de Protestantse Theologische Universiteit.

Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam
Toegang: 11 euro
Aanvang: 20.00 uur
Café open: 19.00 uur

Bron: PKN Amsterdam

Al 7 reacties — praat mee.