Zaterdag 9 september blokkeren verschillende milieuorganisaties opnieuw de A12, om te protesteren tegen belastingvoordeel voor grootverbruikers van fossiele energie. Onder hen ook Christian Climate Action (CCA), een collectief van activisten die hun activisme expliciet verbinden met het christelijk geloof. Zij zijn regelmatig het onderwerp van columns en opiniestukken in de (christelijke) pers, en schrijven zelf ook bijdragen.

Enquête naar theologische motivatie

Het masteronderzoek op de faculteit Religie en Theologie bekeek de theologische motivaties van deze christelijke klimaatactivisten. Onderdeel van het onderzoek was een enquête, met tachtig respondenten uit het CCA-netwerk die ofwel activist waren (n=63) of serieus overwogen dit te worden (n=17).

Van deze respondenten zegt 93 procent dat het geloof een rol speelt bij hun betrokkenheid bij klimaatacties. Zij identificeren zich het meest met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN, n=36), gevolgd door de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK, n=11), geen specifieke denominatie (n=11), en de Rooms-Katholieke Kerk (n=9).

De populairste theologische motivatie onder de respondenten was naastenliefde voor toekomstige generaties en mensen in het mondiale zuiden (gemiddeld 4,89 op een schaal van 5), gevolgd door de roeping tot rentmeesterschap (gemiddeld 4,39) en de beschermwaardigheid van biodiversiteit op grond van Gods liefde voor de hele schepping (gemiddeld 4,36).

Deze en meer resultaten zijn gepubliceerd in de masterscriptie van Chiel de Groot, waarmee hij op 31 augustus succesvol afstudeerde onder begeleiding van prof. dr. Gijsbert van den Brink. Dagelijkse begeleiding was in handen van Eva van Urk en dr. Daniëlle Phillips-Koning was de tweede beoordelaar. De volledige (geanonimiseerde) enquêteresultaten zijn op verzoek beschikbaar.

Lees ook

IMG_2159

Blokkade A12: krachtige revolutie van solidariteit

Pastoraal advies van predikant Axel Wicke om met klimaatacties mee te doen

IMG_0880

Een liturgische straatblokkade, een avondmaal op de stoep

Predikant Axel Wicke over radicale klimaatactie en Gods Liefde

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.