berckenHoe kun je in deze moderne tijd nog in God geloven? Wat heeft het christendom de mens dezer dagen nog te bieden? Tegen welk aspect van het christendom strijdt het atheïsme?

Op onconventionele wijze gaat Wil van den Bercken, historicus en emeritus hoogleraar Russisch christendom, op zoek naar antwoorden op deze wezenlijke vragen en laat daarbij niet na om prominente woordvoerders van het atheïsme als Herman Philipse en Richard Dawkins het woord te geven.

Hij stelt dat wetenschappers met een rationele en natuurwetenschappelijke kritiek op het geloof voorbijgaan aan de menselijke existentiële ervaring. Geloven is volgens hem geen rationele aangelegenheid, want de mens wordt in zijn denken en doen door veel meer dam zuiver rationele factoren geleid.

In Geloven tegen beter weten in laat Van den Bercken zien hoe geloof en twijfel samen kunnen gaan in een christelijke levensovertuiging. Ook gelovigen moeten zich intellectueel kunnen verantwoorden voor hun levensbeschouwing, maar geloof is niet de uitkomst van logische redenering – het is een religieuze invulling van menselijke grondervaringen.

Dit boek is een verdediging van het godsgeloof tegen het vermeende beter weten van het atheïsme.

Over de auteur:
Wil van den Bercken was tot 2011 werkzaam als bijzonder hoogleraar Russisch christendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en universitair docent Russische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef onder meer De mythe van het Oosten en Christian Fiction and Religious Realism in the Novels of Dostoevsky.

Boekgegevens:
Auteur: Wil van den Bercken | Titel: Geloven tegen beter weten in | Uitgeverij: Balans | Aantal pagina’s: 144 | Prijs: € 15,00 | ISBN: 9789460038051 | Verschijnt: oktober 2014.

Bron: Uitgeverij Balans

Nog geen reactie — begin het gesprek.